Најновије вести

Дачић: Најмање пет земаља ће суспендовати признање Косова до краја године

Завршено је учешће српске делегације, на челу са председником Александром Вучићем, на Генералној скупштини УН. Министар спољних послова Ивица Дачић, који је био део делегације, каже да су били веома успешни дани, јер су остварени сви циљеви зацртани пре Генералне скупштине. Са великом сигурношћу могу да кажем да ће најмање пет земаља суспендовати признање Косова до краја године, поручио је Дачић.

 

Ивица Дачић је истакао да су председник Вучић и он имали састанке са представницима 92 земље и са више од 20 међународних и регионалних организација. “У просеку смо имали 25-30 састанака дневно”, додао је Дачић.

“Ефекат нашег боравка овде је велики. Свима је постало јасно да је Србија ојачала свој углед и међународну позицију. И сам говор председника Вучића био је изузетно добро пропраћен и примљен. Остварен је низ састанака са најважнијим земљама света и то је од великог значаја за ојачање нашег међународног положаја”, навео је Дачић.

Подсетио је да је Вучић имао састанке са председником САД Доналдом Трампом, немачком канцеларком, руским министром Лавровим. “Ово говорим јер желимо да дефинишемо круг најважнијих земаља које могу да имају велику улогу у даљем развоју политичке ситуације у нашем региону, пре свега када је реч у односима с Приштином”, тврди Дачић.

“Дакле, остварени су веома важни састанци за земљама које су водеће у међународној заједници где се видело да постоји изузетно разумевање. То се видело и на састанцима са представницима америчке администрације, не само са председником Трампом, већ и на састанцима са Рикером и Палмером”, рекао је Дачић.

Указао је да је он имао прилику да сретне председника Француске Емануела Макрона који је сам рекао да чека изборе на Косову и да ће се онда активније укључити у решавање проблема у односима са Приштином тј. у наставак дијалога.

“Макрон ми је пренео да је изузетно задовољан пријемом у Београду, изразио сам мишљење које делимо председник и ја, да је посета Макрона била једна од најбољих посета у последњих двадесетак година”, рекао је шеф српске дипломатије.

Нагласио је да је на састанку са Русима са њихове стране јасно исказана подршка.

“Ја сам се срео са министром иностраних послова Немачке, Кине, Француске. Дакле са најважнијим земљама које су битне за токове светске политике имали смо изванредне састанке с њима”, додао је Дачић.

Указао је да је један од циљева био да разговарају са земљама које су признале Косово, како би оне преиспитале своје одлуке. “Са великом сигурношћу могу да кажем да ће најмање пет земаља суспендовати признање Косова до краја године”, рекао је Дачић.

“Циљ нам је био и да оснажимо наше пријатеље да остану на том принципу непризнавања Косова и да поштују територијални интегритет Србије и у тим састанцима смо добили уверавања да никакве промене става неће бити. Сваки наш разговор је био и везан и за Интерпол и из њих смо сигурни да Косово нема шансе да постане чланица Интерпола ни на овом заседању у Чилеу”, рекао је Дачић.

Када је реч о регионалним питањима, како каже Дачић, један од циљева је био да се Србија наметне са својим иницијативама као регионални фактор стабилности, помирења, као лидер у региону.

“Мислим да је идеја коју је председник Вучић лансирао у разговорима са Рамом и Заевим о заједничком тржишту, економији, путовањима без пасоша – све је то Србија одавно предлагала, али није било добрих политичких ођека од стране неких земаља у региону”, навео је министар.

Подсетио је да је председник Вучић употребио слоган који је био мото свих наших политичара између осталих и краља Александар Карађорђевића – “Балкан балканским народима”. “Тиме се жели рећи да уколико би балкански народи сами решавали своје проблеме, без негативних утицаја са стране, да би за све нас било много боље”, објаснио је Дачић.

“Могу да кажем да смо постигли изванредан успех, да смо добро функционисали као тим и да ћемо наставити са оваквом заједничком спољном политиком и успешним представљањем наше земље и у наредном периоду”, изјавио је на крају боравка у Њујорку шеф српске дипломатије.

Подели на: