четвртак, 08. јуна 2023. | 21:37
Најновије вести

Дачић: Наставак пријатељских односа и сарадње са Тогом

У оквиру званичне посете Републици Того, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са највишим званичницима те земље.

 

Министар Дачић имао је одвојене сусрете са председником Фауре Гнасингбом и са својим колегом, министром спољних послова, Робертом Дусијем.

Такође, Дачић и шеф дипломатије Републике Того потписали су Меморандум о разумевању између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Републике Того.

Према Дачићевим речима, ово је био веома важан састанак за односе Републике Србије и Републике Того.

“Србија је сукцесор Југославије и треба се подсетити изузетно добрих односа које је Југославија у време Тита имала са Тогом, укључујући и са оцем садашњег председника”, изјавио је министар.

Он је подвукао да Србија жели да обнови и да развија добре односе са Тогом, да јача економску сарадњу две земље, као и сарадњу у области образовања давањем стипендија студентима из Тогоа, и изразио жељу за уважавањем међусобних интереса и узајамном подршком на међународној сцени.

Дачић је на данашњем састанку упутио и позив председнику Тогоа да на јесен посети Србију.

“Главни резултат ове посете јесте наша обострана сагласност да развијамо стратешку сарадњу између наше две традиционално пријатељске земље”, изјавио је шеф српске дипломатије након састанака у Тогоу.

Шеф дипломатије Ивица Дачић током званичне посети Демократској Републици Конго састао се са председником те земље Феликсом Чизекедијем.

Подели на: