Најновије вести

Дачић: Настављамо борбу за одбрану територијалног интегритета

Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да ће се тешка дипломатска и политичка борба везана за одбрану територијалног интегритета и суверенитета наставити и у овој години. Србија ће, наглашава уложити максималне напоре да буде дијалога и мира, али ће, како каже, свим силама бранити и животе и опстанак српског народа на Косову и Метохији. Поручује да ће политика државног руководства бити усмерена ка будућности и европској перспективи, али уз заштиту националних и државних интереса.

 

 

Ивица Дачић је рекао да је тешко говорити о плановима када у нашој земљи све почиње и завршава се са темом територијалног интегритета и суверенитета, па су самим тим и планови такви да се обезбеди што боља основа да можемо да заштитимо наше националне и државне интересе и у 2023. години.

“Нажалост, то је тема којом ћемо се бавити и у наредном периоду. Кажем, нажалост, зато што ћемо сигурно бити суочени са наставком притисака, двоструких стандарда, уцена, тако да и други циљеви које имамо као што су европске интеграције или успостављање што бољих односа са неким значајним земљама на међународној политичкој сцени ће несумњиво бити условљени и током дијалога са Приштином”, оценио је Дачић за Тањуг.

Навео је да ће Србија уложити максималне напоре да буде дијалога и мира, али ће, наравно, како каже, свим силама бранити и животе и опстанак српског народа на Косову и Метохији.

“Надали смо се и надамо се да ће међународна заједница шватити да је највећи фактор нестабилности и највећа претња миру и стабилности у региону Аљбин Курти, односно политика Приштине, политика неиспуњавања ниједног међународног споразума од резолуције СБ УН 1244, па до Бриселског и Вашингтонског споразума”, рекао је шеф дипломатије.

Указао је да једнострани потези премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија доводе сваке недеље до нове теме за ескалацију сукоба на КиМ, оцењујући да је то покушај да се проблем Косова реши пречицом, односно путем примене силе и принципа “блицкрига”.

Како објашњава, Курти жели протеривањем Срба са КиМ да реши и опште питање Косова, односно да дође до решења које би подразумевало међународно признање.

“У том смислу, све оно што се може очекивати у 2023. и који су највећи изазови су сведени на ту једну тему, тему из које све друго проистиче, и европске интеграције и односи са суседима и односи са великим силама”, објаснио је Дачић.

Навео је да је жеља за ову годину да завлада мир на ратишту у Украјини које је узроковало тектонске поремећаје на политичкој, економској и енергетској сцени.

На тај начин ће се, наводи Дачић, створити другачији услови за решавање неких других питања који су ближи, а то је питање европских интеграција, смањивање евентуалних притисака на Србију, као и двоструких стандарда када гледамо територијални интегритет Украјине и територијални интегритет Србије.

“Желели бисмо да ви новинари имате што мање посла у новој години, односно да имате што мање лоших тема за грађане, а да би то било тако, то је задатак и за нас који се бавимо политиком”, рекао је министар.

Дачић је поручио да ће политика државног руководства Србије бити усмерена ка будућности и европској перспективи, али уз заштиту националних и дражавних интереса.

Подели на: