Најновије вести

Дачић: Не одустајемо од компромиса и дипломатије

Србија остаје привржена начелима међународног права, постигнутим договорима и спремна је на даљи дијалог када се за њега стекну услови, поручио је шеф дипломатије Ивица Дачић. Београд није имао информације о хапшењима и акцијама које су спроведене у четири општине на северу Косова и Метохије, рекао је Дачић додајући да је обавеза свих потписника Бриселског споразума да постоји систем обавештавања о евентуалним акцијама.

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, на свечаном пријему поводом обележавања Дана српске дипломатије, поручио је да Србија не одустаје од компромиса, нити дипломатије као начина решавања спорова, ни када је реч о питању највишег државног приоритета – питању Косова и Метохије.

Министар Ивица Дачић изјавио је да Београд није имао информације о хапшењима и акцијама које су спроведене у четири општине на северу Косова и Метохије, додајући да је обавеза свих потписника Бриселског споразума да постоји систем обавештавања о евентуалним акцијама.

Дачић је новинарима у Скупштини, где је обележен Дан српске дипломатије, рекао да Министарство спољних послова иначе не комуницира са Кфором, али да је видео информације из других државних органа да наша држава није била обавештена о било каквим активностима које ће се спроводити.

“Обавеза коју су по Бриселском споразуму преузели сви потписници, и Хашим Тачи и Кетрин Ештон и ја, а о томе смо се договорили и у седишту НАТО, јесте да постоји систем обавештавања о евентуалним акцијама и безбедносном присуству у срединама где већину чине Срби, односно на северу КиМ”, истакао је Дачић.

То је, додаје, договорено управо да би се спречили инциденти какви су се јуче десили.

“Остајемо привржени начелима међународног права, постигнутим договорима и спремни на даљи дијалог, када се за њега стекну услови”, рекао је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова.

Указао је да неразумно и веома штетно одбијање Приштине да повуче одлуку о таксама, као и узастопне провокације и унилатерални потези, као што је био јучерашњи брутални напад на север Косова и Метохије, јасно говоре да приштинска страна чини немогућим одржавање нових рунди дијалога.

Апелује да се разумним, одговорним и искреним приступом, поново пружи шанса дипломатији, јер је то најмање што дугујемо генерацијама које долазе.

Поновио је да чланство у Европској унији представља један од стратешких спољнополитичких приоритета Србије.

“Пред нашом дипломатијом је веома сложен задатак да, у условима изласка Велике Британије из ЕУ, унутрашњих изазова у самој Унији, опадајућег интересовања за политику проширења, обезбеди даљу подршку држава чланица и институција ЕУ у преговарачком процесу Србије”, рекао је Дачић.

Оценио је да је, упркос чињеници да напори које Србија предузима и резултати које постиже на европском путу нису у довољној мери валоризовани кроз динамику приступног процеса, напредак неспоран.

У том смислу, нада се ће напори Србије бити праћени и отварањем нових преговарачких поглавља до краја румунског председавања Саветом ЕУ и додатно, током наредног, финског председавања.

Очување мира и безбедности на регионалном и глобалном плану, као и безбедносна сарадња у најширем смислу те речи, остају један од приоритета спољне политике Србије, поручио је министар.

Навео је да је Србија чврсто опредељена да одговори на бројне безбедносне изазове савременог доба, укључујући тероризам, све видове екстремизма, сајбер претње и изазове у домену енергетске безбедности, као феномене доба у коме живимо.

Истакао је да је Србија посвећеност Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ потврдила спремношћу да, у складу са сопственим могућностима, допринесе европским политикама у овој области, наставком учешћа у мисијама и операцијама УН и ЕУ.

“Лоше што се све гледа кроз дијалог Београда и Приштине”
Србија не напредује оноликом брзином колико би требало у европским интеграцијама, јер је наш европски пут условљен напретком у дијалогу са Приштином, изјавио је Ивица Дачић.

“Добијамо критике на рачун стања у правосуђу и са корупцији, али да постоји напредак у дијалогу зар мислите да би се неко тиме бавио?”, упитао је министар спољних послова и додао да је веома лоше то што се све гледа кроз дијалог Београда и Приштине.

Дачић је то рекао новинарима у Скупштини упитан да каже своје мишљење о Извештају Европске комисије.

“Настављамо са јачањем свеобухватне билатералне сарадње са Руском Федерацијом и Кином, као традиционалним пријатељима наше земље, са којима нас вежу стратешки односи и челично пријатељство”, додао је Дачић.

Истакао је и значај програма Сарадња са дијаспором и Србима у региону. “Интерес је Србије као матичне државе да држављани наше земље и припадници српске заједнице у иностранству уживају сва индивидуална и колективна права која су гарантована међународним конвенцијама, билатералним уговорима и унутрашњим прописима тих држава”, рекао је министар.

“Зато настојимо да, кроз своје активности, помогнемо да се Срби у расејању успешно интегришу у земље у којима живе, али тако да не изгубе свој културни и национални идентитет”, напоменуо је Дачић.

Подели на: