Најновије вести

Дачић: Нисам увредио Бенџамина Френклина

Министар спољних послова Ивица Дачић наводи да поруком “Косово је Србија” није уништио новчаницу од сто долара нити увредио Бенџамина Френклина, чији се лик на њој налази, већ да је поступио у складу са суштинском идејом тог америчког државника, који је имао и мудру поруку да “онај ко има стрпљења може имати шта хоће”.

 

Ивица Дачић је то рекао за Спутњик, поводом коментара амбасаде САД у Београду, која је реаговала на његово учешће у интернет изазову пошто је на новчаници од сто долара ћирилицом исписао поруку “Косово је Србија” и потписао се.

Амбасада САД у Београду претходно је саопштила да би “уместо што уништава новчаницу са ликом великог америчког научника и државника Бенџамина Френклина, министар Дачић можда могао да размисли о његовој изјави “Буди у рату са својим пороцима, у миру са својим суседима”.

“Србија ће се увек борити против сваке порочне и лажне нарко државе и увек ћемо тежити миру са свим суседима. Србија само никад неће третирати сопствену земљу као суседну као што то неће чинити ни Америка. И као што то не би чинио ни Бенџамин Френклин. Оно што сам учинио је поштовање универзалног принципа свих признатих држава, па и САД и Србије”, одговорио је Дачић.

Поводом преговарачке битке за будућу судбину Косова и Метохије, министар је подсетио на још једну поруку великог америчког научника и државника која гласи “Онај ко има стрпљења може имати шта хоће”.

Подели на: