среда, 22. фебруара 2023. | 05:43
Најновије вести

Дачић: Новитет “нон пејпера” је аутономија за Србе на КиМ, Албанци и Хрвати “браћа по оружју”

У “нон пејперу”, који је објавила приштинска Коха диторе, новитет је то што се предвиђа аутономија за Србе на северу КиМ, изјавио је синоћ председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

 

 

Дачић је у емисији “Хит твит” на ТВ Пинк рекао да је тај документ бољи од Ахтисаријевог плана, али је нагласио да он није на нивоу захтева и очекивања Београда.

“Та аутономија није разрађена, не зна се да ли се завршава правом на самоопредељење”, рекао је Дачић и истакао да је лоша ствар у документу то што се подразумева поштовање територијалног интегритета, али да је и то бољи предлог у односу на неке раније дате.

Он је оценио да су за Србију добре две ствари које су се појавиле у “нон пејперима” објављеним протеклих дана – то што се говори о аутономији КиМ, “коју раније нису хтели ни да помену јер нису хтели Републику Српску на Косову”, као и то што се први пут у неком папиру, иако незваничном, говори о могућности неке врсте уједињења РС и Србије.

Председник Скупштине Србије и лидер СПС сматра и да ови “нон пејпери” представљају испипавање пулса и истакао да се у тим документима не говори само о РС, него о мирном растакању БиХ.

Као вредност ових папира види то што “неко већ увиђа неке реалности које постоје у региону”.

Он је подсетио да је председник Србије Александар Вучић рекао да Србији “не пада на памет да мења принцип”, као и да је Београд још пре седам, осам година, када је почео дијалог, рекао да неће признати Косово.

“Хоћемо компромис, дајте нека решења. Они мисле да ћемо ми на силу да признамо Косово, тај пут је лош, али ми ћемо сваки пут да причамо ”дијалог, дијалог”. Ми нећемо никада да прекидамо дијалог, ми нисмо ништа урадили да бисмо изазвали неки проблем, нама је интерес да буде мир, стабилност да би Србија могла да настави економски пут и да бисмо надокнадили све што смо изгубили ових деценија”, поручио је Дачић.

Албанци и Хрвати су “браћа по оружју”

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић назвао је Хрвате и Албанце “браћом по оружју”, коментаришући најаву министра одбране Хрватске да је та земља спремна да властима у Приштини помогне у намери да трансформише безбедносне снаге у војску.

“Дуги низ година и деценија постоји коалиција између хрватских и албанских сепаратиста из бивше Југославије. Оружје је набављено преко тих канала”, рекао је Дачић у емисији “Хит твит” на ТВ Пинк.

Он је додао да су многи албански политичари и сепаратисти били у хрватској војсци, посебно Агим Чеку.

“Није то ништа ново. Они јесу браћа по оружју, у сваком рату су то и били, и у Првом светском рату и Другом светском рату. Били су на супротној страни од већине човечанства, али им то није много узето за зло. Није им много узето за зло ни кад су ратовали против Америке, Велике Британије, Француске…”, нагласио је Дачић.

Председник Скупштине Србије је подсетио да су у Другом светском рату “албански режим и хрватски режим били у служби нацистичке Немачке”.

“Тако да ми је потпуно јасно да су браћа по оружју, само не знам шта ће им то оружје сада. Да ли ми данас причамо о оружју, или ћемо причати о путевима, туризму, некој заједничкој будућности? То је показатељ колико су они живе у неком свом свету, колико не жале ни за чим лошим што су урадили у прошлости”, рекао је Дачић.

Што се тиче увођења обавезног војног рока, Дачић је рекао да то није политичко питање, већ “питање шта хоћемо”.

Он је оценио да би за стварање “духа одговорности” било корисно да се уведе обавезно служење војног рока.

Подели на: