Најновије вести

Дачић о случају браће Битићи: Резолуција Конгреса представља вид притиска

Резолуција којом Представнички дом америчког Конгреса тражи да се реши случај убиства браће Битићи неће утицати на односе Србије и САД, рекао је за РТС министар спољних послова Ивица Дачић.

 

Са политичког аспекта резолуција Представничког дома неће имати последице да ћемо прекинути односе са САД, али то показује да они не одустају. То јесте један вид притиска, али то је код нас контрапродуктивно”, рекао је Ивица Дачић.

Гостујући у емисији “Упитник” на РТС-у, Дачић је рекао и да је убиство браће Битићи несумњиво тежак злочин, да починиоци треба да буду кажњени, али да то ко је одговоран никако није ствар политичке одлуке.

Министар спољних полсова каже да је Србији у интересу да се пронађу починиоци, али исто тако примећује да не постоји ниједан доказ ко су они, ни ко је налогодавац, али да не постоји ни мотив.

Јер, како објашњава Дачић, он не може да швати “потребу да неко убије браћу Битићи у јулу када је завршен рат на КиМ, када почињемо да пуштамо борце ОВК из наших затвора, када смо пустили америчке војнике које смо заробили у рату, тако да не видим шта би био циљ команде да се они стрељају и зашто”.

“Али, злочин је почињен, а ко је за то одговоран није ствар политичке одлуке”, рекао је министар и додао да су његова сазнања у вези с тим злочином увек била у складу са оним што је тужилаштво за ратне злочине радило.

Дачић је подсетио да је у Србију долазио тим ФБИ који је разговарао са сведоцима које је испитало и наше тужилаштво и додао: “Америка је прошлог века дала себи право да може да води истрагу о убиствима својих држављана широм света. У складу са тим су послали своју екипу овде. ФБИ има овлашћења да покрене истрагу ако није задовољан нашим резултатом”.

Дачић је, међутим, поменуо и да се у том случају не ради о америчким туристима који су дошли на одмор у Србију, већ о борцима ОВК, тзв. Атлантске бригаде коју је чинило 400 америчких држављана албанског порекла. Навео је и да је породица Битићи дала 500.000 долара донације ОВК пре почетка рата.

“Кад амерички држављани оду у Исламску државу или Ал Каиду онда су они терористи, кад амерички држављани дођу у ОВК која је била на листи терористичких организација, они су дошли у нашу државу као амерички држављани, борили се, имали униформе војних снага против којих смо ратовали, Да ли су они починили ратне злочине у ОВК и то је питање”, рекао је Дачић.

Наводећи да никако није за прикривање злочина, поручио је да се морају поменути и злочини над Србима. “Срби су одавно навикли да наше жртве неће бити једнако вредноване као неке друге. Учинили смо све што се од нас тражило што се тиче Хашког трибунала. То су двоструки аршини”, рекао је Дачић.

Ни сада, како је додао, ништа се није променило, само што ће Америка да доноси резолуције кад је реч о њиховим грађанима и интересима, а то значи да и ми треба да видимо шта су наши интереси.

Подели на: