Најновије вести

Дачић: Од децембра мало интензивнији разговори о КиМ

Није реално очекивати неке велике напретке у дијалогу Београда и Приштине, али би од децембра могли да почну мало интензивнији разговори, изјавио је први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић, који се у уторак на Бледу састао са америчким изаслаником за Западни Балкан Метју Палмером.

 

Дачић је за телевизију Прва рекао да очекује да ће САД извршити додатни притисак на нову приштинску владу да укине таксе и тако створи услове за наставак дијалога.
Са Палмером је, каже, највише разговарао о дијалогу Београда и Приштине.
“Њихова су очекивања да ће ти разгвори бити интензивирани. Чека нас један период транзиције у ЕУ, од Федерике Могерини ка Жозепу Борелу, а после су избори у Србији”, подсетио је министар.
Подсетио је и да је Палмер дуго година присутан на Балкану, те појасио да он остаје на функцији заменика помоћника државног секретара, а биће задужен и за регион Западног Балкана.
Палмер га је, истиче, информисао о својим приоритетима који нису везани само за дијалог Београда и Приштине, него и за БиХ, као и за питање да ли ће Северна Македонија и Албанија отворити претприступне преговоре.
Дачић је појаснио и своју изјаву када је Палмеру у шаљивом тону рекао да од њега не очекује ништа, али да очекује од његове супруге која је Београђанка.
Неки медији су, каже Дачић, ту његову изјаву скратили па је она као таква на друштвеним мрежама карикирана тако да се може стећи утисак да је његова намера била да направи неку неумесну примедбу.
“Напротив. Рекао сам да очекујемо од његове супруге више зато што је рођена у Београду, а код нас постоји изрека да си “ти оданте, одакле ти је супруга””, прецизирао је Дачић напомињући да тај део његове изјаве медији нису објавили.
Упитан каква је била реакција Палмера на ту његову шалу, Дачић је рекао да се само насмејао. Не разуме, казао је, зашто су неки медији скратили ту његову изјаву и тиме изменили њен смисао.
Указао је да не мисли да је предност Србије то што је Палмерова жена Београђанка.
“Он (Палмер) ће морати сада да се доказује да није пристрасан, односно да није на нашој страни. Очекујем да Београђанка уради нешто”, рекао је Дачић.
Упитан о још једној у низу незгода која је задесила његов авион на путу ка Словенији и да ли ће убудуће променити превозно средство, министар каже да генерално воли тај авион јер је њиме летео у многе земље, пре свега земље Африке и Кариба, да би неке од њих повукле признање тзв. Косова.
“Није било пријатно”, рекао је Дачић и додао да је то био први пут да авион у којем се налази погоди гром.

Подели на: