среда, 08. фебруара 2023. | 23:36
Најновије вести

Дачић: Одлука Грчке ће бити периодично разматрана

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће одлука Грчке да због епидемије корона вируса од јутрос затвори границу за грађане Србије бити периодично разматрана и да би могла да буде преиначена, али и упозорио грађане да је епидемиолошка ситуација свуда у свету веома променљива и да треба опрезно да планирају путовања у иностранство.

 

Ова одлука ће бити периодично разматрана, приликом следећег разматрања ће бити узете у обзир неке друге чињенице, јер и Грчка има интерес да долазе страни туристи, којих има много из Србије”, рекао је Дачић за РТС.
Он, међутим, истиче да се епидемиолошка ситуација у свету, као и одлуке држава о мерама које преузимају унутар земље и на границама, стално мења.
“Ми сад имамо листу земаља у које је могуће слободно ући, али то је било и са Грчком до јутрос, тако да никад не знате какве ће мере бити донете, нарочито зато што пандемија у овом тренутку није у силазној фази”, поручио је Дачић за РТС.
Дачић је рекао да Србија у том смислу има проблем са Грчком, Хрватском, Црном Гором, док су Бугарска и Турска за сада са слободним пролазом и да је питање до кад ће то трајати.
Он је истакао да је та одлука Грчке непријатна и лоша, али и додао да су Грци до сада били коректни, будући да је Србија била једина држава ван ЕУ чијим грађанима је био дозвољен улазак.
“Ово су одлуке које се доносе изненада и без претходног информисања. Да се ово десило, а не би се ни десило, у неко друго време, био би тежак скандал, али је ситуација с короном таква да сви грађани који крећу на пут морају да се информишу”, рекао је Дачић.
Министар је додао да ће у Грчку моћи да уђу грађани под условом да постоји неопходно путовање, односно службено путовање, због лечења или школовања, али да ће и за то бити потребне посебне дозволе.
Он је подсетио да је ЕУ недавно донела препоруку свим чланицама да Србију ставе на листу земаља из које ће грађани моћи слободно да путују, али да је то била само препорука.
“Нама предстоји разговор са свим чланицама појединачно, јер многе не признају ту одлуку”, истакао је Дачић.
Навео је да грађани о ситуацији на границама могу да се информишу у Министарству спољних послова, дипломатско конзуларним представништвима или дипломатским представништвима земље у коју желе да путују…
Упитан шта да раде српски туристи који су уплатили летовање у Грчкој, Дачцих је рекао да дипломатија нема везе са тим, да је за то задужено Министарство трговине, те да дипломатија не може да решава однос грађана и туристичких агенција.
“То питање зависи и од коректности туристичких агенција, оне би морале да воде рачуна о овим условима короне, када је променљива ситуација, да имају у виду да овако нешто може да се деси”, рекао је Дачић и додао да се цео свет већ суочавао са отказивањем летова и аранжмана и да се нада да су сви грађани извукли поуке.
Он саветује грађанима Србије да “остану код куће” и летују у Србији.
Од јутрос до 15. јула држављанима Србије је привремено забрањено да улазе у Грчку.

Подели на: