понедељак, 18. јануара 2021. | 09:31

Дачић: Пацоли хтео да поткупи Конго да призна Косово

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је косовски министар спољних послова Беџет Пацоли недавно послао свог човека у Конго с 500.000 долара како би тамошњу нову власт “убедио” да призна самозвану државу Косово.

Почетком маја, Пацоли је најавио да ће Конго “ускоро признати Косово”, али је Београду врло брзо стигла нота амбасаде ове земље у којој су такви наводи демантовани, подсећа лист.

Додатну потврду да Конго неће мењати своју позицију по овом питању, добио је министар Дачић прошлог викенда од новог председника те земље Феликса Чизекедија.

Према речима шефа српске дипломатије, који је у протеклих десетак дана посетио седам држава афричког континента, Конго није једина адреса на коју је Пацоли послао своје “изасланике”.

После разговора које је имао у Танзанији, Тогу, Гани и Свазиленду, државама које признају Косово, Дачић наводи да верује да ће они на основу аргумената који су им презентовани, бити макар удржани ако дође до поновног гласања о пријему тзв. Косова у Интерпол и Унеско.

Дачић најављује и да ће Србија истрајати у настојањима да не буде ниједног признавања Косова, без обзира на притиске да Београд прекине са овим активностима.

Подели на: