Најновије вести

Дачић: Перу признао Косово, али нас подржава у Савету безбедности

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да је његова посета Перуу била од историјског значаја јер је у интересу Србије да обнови односе са том земљом.

 

Ивица Дачић сматра да питање Косова није најважније питање о којем треба разговарати са Перуом, већ стратешки односи две земље и присуство Србије у том региону.

Жеља и опредељење Србије је да са Перуом настави и унапређује односе у свим областима од обостраног интереса, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић на церемонији свечаног отварање конзулата Србије у Лими.

“Билатерални економски односи остају један од главних облика сарадње и представљају област са великим потенцијалом за унапређење. Заједнички је оцењено да постоји простор за интензивирање економске сарадње, пре свега у области пољопривреде и наменске индустрије, као и за реализацију сарадње у оквиру Пацифичке алијансе”, рекао је Дачић, поздрављајући почасну српску конзулку Кармен Роса Каруанђу Уртадо.

“Из таквог пријатељског односа ће произаћи и пријатељски став у односу на проблеме око Косова које Србија има”, рекао је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова.

Дачић је подсетио да је Перу замрзнуо одлуку о признању једнострано проглашене независности Косова, као и Египат, тако да се, како је навео, не може више рачунати као земља која подржава Косово.

Подсетио је да је некадашња Југославија имала са Перуом изузетне односе и да је та земља била један од наших највећих политичких и економских савезника у Америци.

Међутим, указао је, последњих година дошло је до стагнације у односима две земље, која је резултирала тиме да је Перу веома брзо признао једнострано проглашену независност Ксоова.

“Имајући све то у виду, нама је интерес да обновимо односе са Перуоом и зато је ова моја посета била од истроијског значаја”, рекао је Дачић истичући да је прошао низ година од последње билатералне посете.

Указао је и на позитиван развој односа са Перуоом од 2015. године.

“Они практично имају статус замрзнутог признања, то значи да они јесу признали (Косово) 2008. године под утицајем САД, али ниједну другу радњу нису спровели, нису успоставили дипломатске односе, а од 2015. године не гласају за чланство Косова у међународним организацијама, нису гласали за пријем Косова у Унеско и у Интерпол”, објаснио је Дачић.

Ивица Дачић је истакао да је Перу нестална чланица Савета безбедности УН и да ће у јулу преузети председавање тим саветом.

“Они нас отворено подржавају у СБ УН. Дошло је време за обнову наших односа, ми ћемо активно учествовати у тражењу наших заједничких интереса и очекујем посету мог колеге министра како бисмо тачно дефинисали шта су нам приоритети у наредном периоду”, рекао је Дачић.

Нагласио је да је економска сарадња Србије и Перуа тренутно веома мала.

“Та сарадња није много напредовала ни у другим областима и зато је неопходно да са Перуоом градимо стратешко партнерство”, поручио је Дачић.

Шеф српске дипломатије је додао да је потребно да се Србија врати на оно место које је Југославија имала у односима са тим земљама и да Србија кроз такав пријатељски однос према њима штити своје националне и државне интересе.

“Ситуација се веома променила у последњим годинама, амерички континент има 35 држава, које су чланице Уједињених нација, тренутно 19 земаља не признаје Косово, а 16 је признало Косово”, рекао је Дачић додајући да је циљ Србије да се тај број што више повећава у нашу корист.

Подели на: