Најновије вести

Дачић: Позивитан састанак са Палмером

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је састанак са специјалним известиоцем САД за Балкан Метјуом Палмером на Бледу био позитиван и да се нада се да ће Палмер имати позитивну улогу по питању дијалог Београда и Приштине.

 

Дачић је новинарима на Бледу, где учествује на Бледском стратешком форуму, рекао да је потребно сачекати избор новог високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Борела и транзицију од Могеринијеве до Борела, као и нову владу у Приштини.

“Отвара се могућност за наставак дијалога, али није реално очекивати да се то деси пре формирања нове владе у Приштини”, навео је Дачић.

Дачић је додао да је то његов први сусрет са Палмером од како је именован за специјалног изасланика за Балкан, иако се познају више од 10 година, те да су анализирали Палмерове приоритете, којих, каже, има много.

“Није му лак задатак. Србија ће бити конструктивна. Ту је и стиуација везана за БиХ, да ли ће ЕУ отпочети преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, да ли ће Косово добити визну либерализацију, каква је перспектива стања у региону”, рекао је Дачић.

Како је додао, можда ми понекад мислимо да су односи Београда и Приштине њихов главни приоритет, али има доста тема.

Поновио је да се, по питању наставка дијалога, морају сачекати резултати избора на КиМ и форимрање владе.

“Надамо се да ће та влада бити конструктивнија и позитивнија и да ће укинути таксе и отворити простор за наставак дијалога”, рекао је Дачић.

Подели на: