Најновије вести

Дачић са европским и светским званичницима

Министар спољних послова Ивица Дачић имао је бројне сусрете са европским и светским званичницима. У сусрету са Реџепом Тајипом Ердоганом турски председник је рекао да се радује скором доласку у Србију.

 

Ердоган је нагласио је да су односи Србије и Турске изванредни и да су на највишем нивоу у новијој политичкој историји.

У разговору са министром иностраних послова Белорусије Владимиром Макејем констатовано је да су билатерални односи две земље одлични, да нису оптерећени никаквим отвореним питањима и да постоји спремност да се они даље унапређују, саопштено је из министарства.

Разговарало се и о посети председника Белорусије Србији која ће бити праћена одржавањем економско-пословног форума.

Са државним министром Уједињених Арапских Емирата Мухамедом Ал Џабаром истакнуто је да Србија и УАЕ имају специјалне односе и веома добру сарадњу у економској сфери.

Министар Ал Џабар је рекао да су УАЕ заинтересоване за нове инвестиције у области енергетике и инфраструктуре и изрзио спремност да лично допринесе као копредседавајући Мешовитог комитета за сарадњу влада Србије и УАЕ.

Дачић се сагласио да је сарадња одлична, да осим добрих билатералних односа постоје и лична пријатељства са шејком Мухамедом. Истакао је важност које за Србију имају инвестиције из УАЕ, попут “Ер Србије” и “Београда на води” и поздравио спремност УАЕ за нова улагања у Србију.

Као једну од важних области сарадње издвојио је туризам, указујући да ће томе допринети и недавно ступање на снагу Споразума о укидању виза између две земље.

Министар Дачић срео се са министром иностраних послова Народне Републике Кине Ванг Јием који га том приликом позвао да ускоро званично посети Кину.

У краћем разговору са министром иностраних послова Шпаније и новим високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепом Борелом размењена су мишљења о наставку дијалога Београда и Приштине.

Шеф српске дипломатије имао је и краће разговоре са министром иностраних послова Кипра Никосом Христодулудисом, министром иностраних послова Либана Жибраном Базилом, министром иностраних послова Мађарске Петером Сијартом и министарком иностраних послова Норвешке Ине Ериксен Сореиде.

Дачић је такође имао краће разговоре са министром иностраних послова Туниса, шефом дипломатије Летоније, министром иностраних послова Непала, министром спољних послова Комора, министром иностраних послвоа Бурундија, министром иностраних послова Кабо Вердеа, државним секретаром Свете Столице Пјетром Паролином, генералним директором Светске здравствене организације и другима, саопштено је из МСП-а.

Подели на: