Најновије вести

Дачић са Лавровом: Веома висок ниво стратешког партнерства

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се у Москви са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом као и са потпредседником Владе Јуријем Борисовим. Дачић и Лавров разговарали су о актуелним питањима билатералне сарадње, продубљивању билатералних веза у свим доменима, о ситуацији на Косову и Метохији.

 

Ивица Дачић и Сергеј Лавров су закључили да су односи између две земље достигли веома висок ниво стратешког партнерства и да о томе сведоче степен поверења који постоји у нашим односима, као и веома интензивна динамика сусрета на високом нивоу, саопштено је из Министарства спољних послова.

На састанку је разговарано о актуелним питањима билатералне сарадње, продубљивању билатералних веза у свим доменима, о ситуацији на Косову и Метохији, као и у нашем региону.

Министар Дачић је информисао руског колегу о тренутном стању дијалога Београда и Приштине, изразивши захвалност на чврстој и доследној подршци Руске Федерације територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Обострано је изражено задовољство сарадњом на мултилатералном плану уз истицање значаја наставка међусобних подршки у међународним организацијама.

Министар Дачић састао се претходно са потпредседником Владе Русије Јуријем Борисовим.

Данашњи састанак копредседника Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Србије и Руске Федерације одржан је у циљу припреме за наредно заседање Међувладиног комитета које ће бити одржано почетком марта 2020. године у Казању, саопштило је Министарство спољних послова

На састанку је разговарано о широком спектру тема које су обухваћене радом Међувладиног комитета за трговинску, економску и научну и техничку сарадњу, попут сарадње две државе у области енергетике.

Посебно је било речи о снабдевању гасом, сарадњи у области пољопривреде, индустријске производње, изградње железничке инфраструктуре, научно-технолошкој сфери и иновацијама.

Разговарано је и о другим питањима из домена билатералних односа. Изражено је задовољство растом економске сарадње и реализованим обимом трговинске размене у протеклој години.

Подели на: