Најновије вести

Дачић: САД очекују владу Самоопредељења и ДСК

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да му је недавно амерички изасланик за Западни Балкан Метју Палмер рекао да САД очекују да ће покрет Самоопредељење Аљбина Куртија и Демократски савез Косова Исе Мустафе, који су освојили највише гласова на јучерашњим изборима, направити коалицију.

 

Ништа није случајно. И Американци сами кажу да је то сада један сложенији захват имајући у виду да се први пут суочавају са Самоопредељењем, односно са странком која се залаже за Веллику Албанију”, рекао је Дачић одговарајући на питање новинара након отварања 19. Економског самита у Београду.

Додао је да треба ипак сачекати нове изјаве Куртија и Мустафе, јер, подсетио је, “једна је ствар шта неко говори када је у опозицији, а шта говори када дође на власт”.

“Ми не можемо да утичемо на то кога ће косовски Албанци да бирају, ми морамо да сарађујемо са свима без обзира на то да ли се некоме та партија свиђа или не. У сваком случају, очекујемо да се настави дијалог, да се укину таксе и да се тиме створе услови за тражење компромисног решења”, подвукао је Дачић.

На питање да прокоментарише то што Курти у свом програм има и тражење ратне одштете, Дачић наводи да то није нови детаљ, да су о томе албански политичари говорили и раније, али је истакао да све екстремне захтеве треба оставити по страни.

“Треба сести за сто с постојећим предлозима. Имали смо документа која смо потписали, на крају крајева, за нас је неприхватљиво било какво ширење свега тога. Колико сам шватио, и међународна заједница жели да се дође до компромиса, а не до даљег заоштравања односа. На њима је да их дисциплинују”, рекао је Дачић.

Он је подсетио да дијалог између Београда и Приштине никада није било лак, зато што Приштина никада није хтела да разговара о компромису, већ се залагала за једнострано решење.

“Дијалог ће бити тежак, али видећемо какав ће бити његов темпо. То зависи од тога када ће бити формирана влада у Приштини, ко ће учествовати у преговорима, а када је реч о Европској унији треба сачекати и нову особу на месту Федерике Могерини. Међународна заједница је чекала да се заврше избори, избори су се завршили, сад је на њима. Србија је своје урадила”, рекао је Дачић.

Подели на: