Најновије вести

Дачић: Ситуација у УН нерешена, по 94 земље на обе стране

Министар спољних послова Ивица Дачић прецизирао је да од 193 земље-чланице УН, 94 земље не признају такозвано Косово, а да је исто толико на страни Приштине, док је пет спорно и под знаком питања.

 

Ивица Дачић је поручио да Србија наставља са политиком повлачења признања.

“Истакао бих да 94 земље које нису признале Косово имају 5,4 милијарде становника, док 2,05 милијарди становника живи у земљама које признају Косово”, изјавио је Дачић.

Објаснио је да је пет земаља “спорно” јер се неке налазе у фази преиспитивања, док за неке Приштина тврди су их признали, а не гласају за њих.

“Косово нема тих пет гласова, они немају већину и тај број земаља који их признаје ће сваког дана бити све мањи”, подвукао је Дачић и додао да више нема учлањења, а да ће признања бити све мање.

Објаснио је да је намера стратегије лобирања за повлачење признања независности тзв. Косова да се Приштина натера да швати да мора да прави компромис, да не мисле да је све готово и да имају 116 земаља које су на њиховој страни.

Дачић је казао да је те прецизне информације изнео због разних навода у медијима.

“Београд је кренуо у офанзиву повлачења када је Косово почело да се пријављује у УНЕСКО и Интерпол и када је међународна заједница подржала Косово да постане чланица тих организација, говорећи да је то добро због културе и полиције”, навео је Дачић и додао да то није била намера Приштине која се у европским папирима води са фус-нотом или звездицом.

Подсетио је да се Приштина није пријавила са фуснотом и звездицом за чланство у међународним организацијама и нагласио да је Србија кренула у дипломатску офанзиву када је Приштина тврдила да постоји 116 земаља који их признају.

Дачић је изразио незадовољство што неко стално има примедбе и “соли памет” да су земље које су повукле признање мале, док, додаје, Приштини не смета ни то када их подржи земља која има 50.000 становника иако је, каже, сваки глас важан.

Ивица Дачић је изјавио да се дијалог Београда и Приштине налази у фази реанимације и да неће бити настављен док Косову не запрете да ће изгубити подршку оних који су га створили.

Дачић је оценио да је та фаза реанимације у којој се налази дијалог, а чији наставак зависи од електрошокова који ће бити коришћени, последица тога што међународна заједница, између осталог, толерише таксе које је Косово увело на робу из Србије.

“Све док међународна заједница толерише и фарсу са гласовима, што их броје као да су заражени од еболе, док толерише таксе од 100 одсто, заставу Албаније пред којом косовски званичници примају дипломате, дијалога не може бити”, рекао је министар након састанка са шефом грчке дипломатије Никосом Дендиасом.

Дачић је додао да међународна заједница каже да треба да наставимо дијалог, а да изгледа да ће власт у Пришитни бити формирана тек у фебруару.

Ивица Дачић је изјавио да ниједно међународно тело које се бави контролом трговине оружјем Србији није упутило ниједну примедбу по том питању и додао да, када је реч о тој теми, политику треба одвојити од чињеница.

Од када сам ја на челу МСП није било никаквих међународних примедби, рекао је Дачић комнтаришући оптужбе опозиције на рчун власти у вези са трговином оружја и додао:

“Одговорно тврдим да свака трговина оружјем из Србије мора да прође процедуре и да добије дозволе више министарстава, укључујући Министарство спољних послова. МСП даје мишљење ко су крајњи корисници, да ли су или нису на црној листи и да ли су људи који се тиме баве на црним листама или не”

Шеф српске дипломатије је додао да евентуалне примедбе ако их има, државни органи разматрају одговорно.

На питање новинара да ли страдања дипломата у Либији може да повеже са трговином оружјем, Дачић је поновио да је амбасадор Потежица страдао у саобраћајној несрећи, а да су службеници амбасаде погинули у бомбрадовању терористичког криминалног кампа у коме су смештени након отмице.

Додао је да од Либије никада није стигла ниједна информација која би могла да укаже на то да је повод њиховог страдања била трговина оружјем.

“Треба одвојити политку од чињеница, а ово су чињенце”, рекао је министар.

Подели на: