Најновије вести

Дачић: Споразум на снази, звездица се није истопила

Региону је потребна јача улога и већи ангажман ЕУ, иначе Европа неће бити тај тип сна, слободе и демократије каквој смо тежили, поручио је у Сарајеву шеф дипломатије Ивица Дачић, додавши да је Србији и целом региону место у ЕУ. Дачић каже да не разуме разлоге за недолазак приштинске делегације, јер су услови њиховог учешћа дефинисани Споразумом из 2012. године, уз звездицу и фунсноту.

 

У Сарајеву се одржава састанак министара спољних послова земаља Процеса сарадње у Југоисточној Европи.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да не разуме разлоге за недолазак приштинске делегације на скуп о сарадњи у Југоисточној Европи у Сарајеву, јер су услови њиховог учешћа дефинисани Споразумом из 2012, уз звездицу и фунсноту, јер статусно питање Косова и Метохије још није решено.

Дачић учествује на састанку министара спољних послова чланица Процеса сарадње у Југоисточној Европи, на којем нема представника тзв. Косова због, тога што, како су рекли, позив председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика понижавајући зато што Косово није третирано као друге државе учеснице.

Српски министар је на састанку поставио питање да ли су позиви послати у складу са процедуром и у складу са договором из Букурешта и да ли су послати од Регионалног савета за сарадњу.

“Нема разлога да не учествују, осим ако БИХ није поступила другачије од онога што је до сада била пракса у процедури, а не верујем да су мењали нешто у односу на оно ште се дешавало претходних година”, рекао је Дачић.

Каже и да Србија није против тога да тзв. Косово учествује.

“Али, треба да буде јасно да то питање остаје као статусно нерешено питање и да је чак ЕУ пронашла систем, терали су да дође до решења како да Косово учествује и пронашли су га. Ако тај начин сада не функционише онда треба се види под којим условима ће то да функционише у неком наредном периоду”, додао је Дачић.

Он је подсетио да је начин како тзв. Косово учествује у регионалним иницијативама дефинисан Бриселским споразумом.

“У оквиру ове иницијативе одлуке се доносе уз сагласност свих и Србија се на министарском састанку у Букурешту 2014. сагласила да Косово учествује у овој организацији. Регулисан је списак организација у којима ће Косово учествовати са тачно одређеним начином представљања. Ако се сећате – то је звездица и фуснота”, рекао је Дачић.

У чему је онда проблем, упитао је он. “Када је донета одлука о регионалном представљању тадашња председница Јахјага је рекла: ‘У реду звездица, али звездица ће да се истопи’. То је разлог. Неко сматра да се звездица истопила”, каже Дачић.

Он, међутим, истиче да нови договор није постигнут. “Или га имамо или га немамо”, каже Дачић и напомиње да ово није први пут да се Приштина овако понаша.

Додао је да је договорено и да се не помињу државе него учеснице да би се изашло у сусрет , да Косово може да учествује, а да Србија при томе не пређе линију имајући у виду да је то и даље нерешен проблем.

Како је навео, ни испред њега не пише Ивица Дачић, него Београд, нема застава у просторијама где одржавају састанци, те му стога није јасно зашто Приштина не учествује на данашњем скупу.

Подсетио је и да је постигнут договор да, после БиХ, Косово председава овом иницијативом.

“Ако они неће да председавају под условима под којима су ушли у иницијативу како неко може да очекује да ми учествујемо следеће године на том састанку? Овде се поставља само питање – да ли договоре које постижемо, постижемо само ради реда, а сутра ћемо да се правимо луди да то нисмо ни договорили или да бисмо стабилизовали ситуацију и омогућили да ово функционише?”, упитао је министар.

Ово је више питање демонстрације односа према БиХ, која не признаје Косово и њихове пасоше, сматра он и додаје да ово што се данас десило овде представља још једну потврду да што пре треба наћи решење питања Косова и Метохије, јер ствари неће моћи да функционишу без проблема.

Ивица Дачић је на састанку рекао да је Србија спремна да настави да ради са свим заинтересованим странама на унапређењу политичке климе и дијалога, помирења, толеранције и отворености према сарадњи, што је кључни предуслов за стабилност и просперитет региона Југоисточне Европе и његових грађана.

“У том смислу, немамо нереална очекивања, нама не треба никаква награда ЕУ, већ само праведна валоризација онога што смо постигли; да буде примећен и уважен напор који улажемо у овај процес. Сматрамо да је Србији, али и целокупном региону, место у ЕУ. Без интегрисаног западног Балкана ни европски простор није комплетан. Усудићу се да кажем да нам је потребна јача улога и већи ангажман ЕУ, иначе Европа неће бити тај тип сна, слободе и демократије каквој смо тежили”, сматра Дачић.

Констатовао је да у региону сви имамо велика очекивања од ЕУ и покушавамо да пронађемо своје место у њој и поновио да је међу главним спољнополитичким приоритетима Србије чланство у ЕУ.

“Неодвојиво од тога иде и наша посвећеност и преданост регионалној сарадњи и њеном јачању, решавању отворених и још увек нерешених регионалних питања. Сматрамо да смо доказали, а наставићемо и убудуће да се тако понашамо, да је Србија поуздан и предвидив партнер, који стабилност региона истиче у први план, а компромис и договор као нешто што нема алтернативу”, истакао је Дачић.

Навео је да Србија пролази кроз бројне и свеобухватне реформе у готово свим сегментима друштва и да је у том смислу наш европски пут додатно трасирао започети реформски пут и олакшао процес постепеног усклађивања нашег система са стандардима ЕУ.

“Усвајање и достизање тих стандарда један је од најважнијих приоритета Владе Србије. Реформа нашег друштва, неодвојива је од процеса европских интеграција, а напредак у реформама требало би да прати и напредак на путу интеграција. Циљ није и не може да буде само пуко отварање поглавља, већ је циљ достизање стандарда и њихово затварање”, истиче Дачић.

Међутим, подсећа он, Србија у односу на друге има још једно додатно поглавље, односно обавезу, а то је нормализација односа са Приштином.

Србија, каже, једнако предано и посвећено приступа и дијалогу са Приштином, али воља за дијалогом мора бити обострана, а већ прихваћени договори безрезервно се морају поштовати.

Сведоци смо, наводи, да једна страна упорно одбија да испуни своје обавезе, пре свега одредбе Бриселског договора, а и грубо крши ЦЕФТА регионални споразум, већ више од седам месеци, а на све то Србија се уздржава од увођења реципрочних мера, настојећи да одговорно поступа према свима у региону а и шире у ЕУ и свету.

Наша будућност је одређена сарадњом и повезивањем, истакао је министар.

“Дубоко смо уверени и наставићемо да будемо највећи заговорник политике да је европски процес региона уједно најбоља гаранција за трајну регионалну стабилност и просперитет”, указао је он.

Смисао и најзначајнији мотив за унапређење међусобне сарадње и ближе повезивање у региону јесте укупан развој и модернизација наших друштава, односно економски раст и развој за добробит свих наших грађана.

У том контексту, Вишегодишњи акциони план за Регионални економски простор (МАП РЕА), који је у фокусу активности РСС, ужива нашу пуну подршку, напоменуо је Дачић.

Додао је и да је Србија на време препознала значај четврте индустријске револуције и, у том контексту, спроводи убрзане економске реформе, чији резултати имају позитиван ефекат,а оно што нам је свима неопходно јесте већа финансијска подршка ЕУ у спровођењу Агенде повезивања.

“Региону је потребно да надокнади изгубљено време и енергију, те му је таква врста подршке од суштинског значаја. Инфраструктурни пројекти у области саобраћаја, енергетике или информационих технологија могу само да помогну да се заустави негативан тренд одласка младих из региона, јер су управо они генератор развоја”, поручио је Дачић.

Њихова мобилност и повезивање са једне, али и отвореност и неоптерећеност предрасудама са друге стране, кључни су за даљи економски напредак сваког од нас, као и региона у целини, уверен је он.

Подели на: