Најновије вести

Дачић: Таксе уведене да би се спречио компромис о КиМ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је данас да је упозорење британских власти грађанима да није безбедно путовати на север Косова “наставак криминализације севера Косова” и истовремено запитао “који то њихови грађани уопште путују на ту локацију”

 

Гостујући на ТВ Хепи, Дачић је казао да се ту ради о “континутитету површне политике која долази из Лондона дуги низ година”, међутим, истиче да се ипак са њима покушава да се нађе заједнички интерес.

Рекао је да политику Велике Британије креирају и разне избеглице са простора бивше Југославије које су на високим позицијама, и додао да је последњи премијер Велике Британије који је био у Београду била Маргарет Тачер.

Дачић је рекао и да није Србија крива за успоравање дијалога око Косова већ су криве таксе које је Харадинај увео.

Он је указао да је Харадинај сам рекао “да је увео таксе да би спречио да дође до компромиса око идеје разграничења ако је то уопште идеја”.

Реагујући на изјаву потпредседника косовске владе Хоџаја да би требало формирати “антисрпски пакт”, Дачић је рекао да мисли да се Хоџај покајао и додао да је “њихова одлика била да ћуте и раде, и сад сви то морају да демантују, јер сви званично причају да желе добре односе са Србијом”.

Дачић је понудио да понесе папире у Варшаву како би Беџету Пацолију показао колико је земаља повукло признање Косова.

“Пацоли иде по свету, лобира да земље признају Косово, а овамо сви врше притисак на мене Немци, Французи, Велика Британија зашто ми то радимо. То је наша државана политика, није моја самостална.

Тиме смо учврстили свој међународни положај”, рекао је Дачић и запитао зашто Албанци ако толико верују у Косово не траже отпуст из српског држављанства.

Он је нагласио да “немамо дилеме да је неправна ситуација везана за Косово и мора да се некако доведе у ред” и запитао: “Зашто се не иде на модел СССР који је имао три гласа у УН, јер су и Белорусија и Украјина… Већ се нуди решење две Немачке, да би се Косово издвојило.

Подели на: