Најновије вести

Дачић: Таман мислите да не може гори од Харадинаја, а дође Курти

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је најава косовског премијера Аљбина Куртија о делимичном укидању такси, уз условљавање Србије да престане са кампањом повлачења признања Косова, још једна превара приштинских власти и покушај да се избегну обавезе које је Приштина преузела из Бриселског споразума.

 

Ивица Дачић је на питање новинара о Куртијевом условљавању укидања такси, рекао да косовски премијер треба да одговори да ли уопште прихвата Бриселски споразум или сматра да тај документ њега не дотиче.

“Кад је то Србија признала Косово као државу, па да Курти тражи равноправан третман? Кад су то УН и ЕУ признале Косово, па да тражи тако нешто”, упитао је Дачић.

Подсетио је на недавну вест о томе да је Јамајка признала Косово и да се косовски председник Хашим Тачи захвалио америчком конгресмену Енгелу на дугогодишњем лобирању да Јамајка призна Косово.

“У Приштини су се хвалили тиме, иако се испоставило да је то нетачно. Али, они раде на томе. Приштина и Тирана ће потписати споразум о заједничком финансирању кампање за признавање независности Косова. А Србија треба да престане са кампањом повлачења. Није ваљда да мисле да смо ми глупи”, рекао је Дачић.

Нагласио је да укидање такси нема никакаве везе са кампањом за повлачење признања и да Приштина треба да се изјасни да ли поштује постигнуте договоре или не.

“О томе ће се разговарати наредних дана. Као и председник Вучић и ја мислим да је то још једна превара и покушај да се представи да Приштина жели да изађе у сусрет захтевима међународне заједнице”, навео је Дачић.

Приметио је да је ЕУ пожурила да поздрави Куртијев предлог, док су САД рекле да је то “превара” и да Курти мора да укине таксе у потпуности и без икаквог условљавања.

“Ова трагикомедија се у Приштини наставља. Таман мислите да не може да дође гори од (Рамуша) Харадинаја, а онда вас демантују. Куртија занима само уједињена Велика Албанија, он у својој канцеларији држи заставу Албаније, а не Косова”, истакао је Дачић.

Оценио је да ће председник Србије у наредном периоду бити изложен притисцима око тог питања и нагласио да нам је потребно јединство како би Србија одбранила своје националне и државне интересе.

Подели на: