субота, 10. јуна 2023. | 02:43
Најновије вести

Дачић у посети Грузији

Шеф дипломатије Ивица Дачић захвалио је на снажној подршци Грузије територијалном интегритету Србије председници Саломи Зура-Бишвили. Истиче важност даљег унапређења билатералне сарадње у свим областима, посебно у области привреде.

 

Министар спољних послова Ивица Дачић и председница Грузије Саломе Зурабишвили констатовали су да области привредне сарадње, културе и туризма имају највећи потенцијал за развој, као и сарадња у европским интеграцијама.

Дачић, који борави у посети Грузији, у садржајном разговору захвалио је на снажној подршци Грузије територијалном интегритету Србије.

Истакао је важност даљег унапређења билатералне сарадње у свим областима од обостраног интереса, са посебним акцентом на област привреде, саопштило је Министарство спољних послова.

Председница Грузије је изнела лично задовољство због посете српског министра спољних послова Грузији и истакла њену важност за даљи развој утврђеног правца размене високих посета у циљу унапређења опште билатералне сарадње између две пријатељске државе.

Дачић је током посете разговарао и са председником Владе Грузије Мамуком Бахтадзеом и својим колегом и домаћином, Давидом Залкалианијем.

Ивица Дачић и Мамук Бахтадзе истакли су висок степен усаглашености ставова две државе о најважнијим политичким и економским правцима развоја.

Шеф српске дипломатије и премијер Грузије разменили су мишљења и ставове о основним принципима међународног права, поштовања територијалног интегритета.

Током сусрета било је речи и о успешним економским реформама које се спроводе у обе државе, дигитализацији, модернизацији јавне управе, развоја инфраструктуре и комуникација и напретку у развоју позитивног предузетничког окружења, саопштио је министарство спољних послова.

Дачић и Бахтадзе су истакли традиционалне и пријатељске везе два народа и неопходност њиховог даљег унапређења и отварања нових димензија сарадње, пре свега у економској области.

Ивица Дачић је истакао значај добрих и пријатељских односа између две државе и њених народа и позвао премијера Грузије да посети у најскорије време Србију.

Састанак са шефом грузијске дипломатије

Ивица Дачић се састао и са министром иностраних послова Грузије, Давидом Залкалианијем.

Каже да је задовољан успешном сарадњом у свим областима од обостраног интереса.

Шеф српске дипломатије је током сусрета подвукао и важност недавног отварања дипломатског представништва Грузије у Републици Србији што ће, како је рекао, додатно подстаћи развој билатералне сарадње.

Министар Дачић је посебно захвалио на чврстој позицији Грузије у поштовању међународног права и територијалног интегритета Републике Србије и упознао грузијског колегу о реформама које спроводи влада, као и току европских интеграција Србије и могућностима економске сарадње.

Шефови дипломатија две државе су разменили мишљења и о унутрашњеполитичким, регионалним, европским и глобалним процесима и изазовима актуелног тренутка.

Посебну пажњу посветили су даљем унапређењу билатералне сарадње између две државе и то пре свега у области привредне сарадње.

Након састанка министри су потписали Меморандум о разумевању о сарадњи у области омладине и спорта и Заједничку декларацију министра спољних Србије и министра иностраних послова Грузије.

Подели на: