Најновије вести

Дачић: Ускоро мање од пола чланица УН које су признале Косово

Ситуација с Косметом се веома променила и можемо ускоро да очекујемо да ће број држава које су признале Косово пасти испод половине броја чланица УН, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

 

Ивица Дачић је рекао да су председник Александар Вучић и он на седници Генералне скупштине УН разговарали са представницима 92 земље.

“Нама је циљ да број земаља које су признале Косово падне испод половине држава чланица УН. Као што смо рекли, има 193 чланица, значи треба да падне на 96 чланица. И то ће бити ускоро”, изјавио је Дачић одговарајући на питања новинара након конференције о развоју економске сарадње земаља Западног Балкана и Африке у Привредној комори Србије.

Оценио је да је српска делегација у Њујорку имала успешну и напорну недељу у Уједињеним нацијама, додајући да су осим са представницима 92 земље разговарали и са представницима између 15 и 20 међународних и регионалних организација.

“И у свим тим разговорима можемо да закључимо да се ситуација веома променила око КиМ. Ако сте приметили у Генералној скупштини УН једино је Еди Рама поменуо Косово, а раније је то био чест случај, да се неке земље залажу и позивају друге да признају Косово”, приметио је Дачић.

Истиче да српска делегација у октобру поново ићи у Њујорк на седницу Савета безбедности УН о Косову, која би требало да се одржи, како каже, 10. октобра или крајем месеца.

Притисци Приштине неће спречити победу Српске листе

Дачић је рекао да приштинске власти покушавају да на сваки могући начин спрече победу Српске листе на предстојећим изборима и да очекује да то неће спречити Србе да буду јединствени, изађу на изборе и гласају за ту листу.

Власти у Приштини користе све могуће притиске и административне забране, а једна од њих се односи на то ко има право и могућност да гласа, рекао је Дачић.

Како каже, на претходним изборима се могло гласати са српским документима, а ове године се први пут тако нешто забрањује.

“Увек се труде да истичу своју државност и самосталност, чак су на гласачким листићима стављали печат самопроглашене републике Косово, а примењују и друге методе као што је забрана спота Српске листе, што је апсолутно непримерено, као и разлози које су навели за то. Нема разлога за тако нешто”, рекао је Дачић.

Он је навео да је познат став Републике Србије и Срба који живе на КиМ у погледу једнострано проглашене независности Косова.

Нагласио је да је непримерена и забрана боравка на Косову српским функционерима.

“О чему ми причамо, о укидању виза и стварању јединственог простора на Балкану, а имамо ситуацију да се неком забрањује улазак. Не постоји део територије у Европи где се некоме забрањује долазак осим на Косову. Где још то има, да се ради као што то раде власти самопроглашене државе Косово?”, упитао је Дачић.

Истакао је да то не може да умањи резултат на изборима и позвао Србе на Косову и Метохији да и овог пута буду јединствени, изађу на изборе и гласају за Српску листу.

Подели на: