субота, 16. октобра 2021. | 19:18

Дачић за РТ: Не делим Тачијев ентузијазам

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је у интервјуу за РТ говорио о преговорима са Приштином, годишњици НАТО бомбардовања, пројекту Турски ток и протестима у Београду. Спремни смо за компромис, али смо далеко од договора, поручио је Дачић.

 

Први потпредседник Владе Ивица Дачић рекао је да не дели ентузијазам косовског председника Хашима Тачија који сматра да је ове године могуће постићи споразум.

Навршава се 20 година од НАТО бомбардовања СР Југославије. Дачић истиче да Србија данас одржава нормалне односе са НАТО-ом, имају заједничке вежбе, јер је окружена земљама чланицама, а и Алијанса има снаге на Космету.

Српски министар спољних послова наводи и да људи у Србији о НАТО-у мисле најгоре и да су већински против чланства. То је и став Србије – војна неутралност.

Подсећа и на речи председника Вучића да је Србија опростила, али не и заборавила.

У интервјуу за РТ је указао да Албанци под споразумом подразумевају да Београд призна независно Косово.

Указује, међутим, да за ових 11 година откако је једнострано проглашена независност, Косово није постао чланица ни УН ни Савета Европе, а ни пет чланица ЕУ га није признало.

“Не може се доћи до коначног решења без споразума. Ако су спремни за споразум, делим ентузијазам, али нису”, рекао је Дачић.

Понавља став Београда да се дијалог неће наставити док Приштина не укине таксу од 100 одсто на производе из централне Србије. Спремни смо за компромис, али смо далеко од договора, поручио је Дачић. Указује и да је председник Србије Александар Вучић рекао да ако за пола године не укину таксу, да ће Београд увести контрамере.

Говорећи о косовској платформи о дијалогу, Дачић је рекао да се у њој заправо спомињу злочини Србије и да се тражи репарација.

“Мисле да је све готово, али када се пробуде из илузије, мораће да се суоче са реалношћу, 13 земаља је повукло признање Косова, што значи да немају већину потребну да постану чланица међународних организација”, рекао је Дачић истичући да ниједан споразум не могу да постигну без пристанка Београда.

Дачић је указао и на опасност од стварања “Велике Албаније”. Свима треба да буде јасно да ниједан народ нема две државе, ни Албанци не могу да имају две државе. Утопија мора овде да се заврши. Косово није држава”, рекао је Дачић и додао да је то највећа претња за стабилност у региону.

Коментаришући протесте у Србији, на којима се тражи одлазак са власти Александра Вучића, шеф српске дипломатије рекао је да је велика разлика у броју посланика владајуће коалиције и опозиције.

Новинарка РТ је питала Ивицу Дачића да ли је Србија под притиском због сарадње с Кином, на шта је Дачић одговорио да Београд одолева притисцима.

Каже да је у питању политика двоструких стандарда, при чему запад реагује када Србија укине визе за Кину, Индију или Русију, али нема ништа против када Хрватска или Мађарска са њима сарађују.

Таква је ситуација и када је у питању гас. “Ми са тим живимо нон-стоп”, напоменуо је Дачић.

Када је у питању изградња “Турског тока”, Дачић је рекао да је кренула изградња кроз Србију и да се нада да се неће поновити прича са пројектом “Јужни ток”, који је обустављен.

Истиче да је влада снажна и стабилна, као и да је скуп у Београду у оквиру кампање “Будућност Србије” окупио “десет до петнаест пута више људи” него скуп опозиције недељу дана раније.

На питање има ли утицаја споља, Дачић је рекао да су западне земље сумњиве јер им се не свиђају владе које само одлучују.

Као пример је навео то што се демонстрације директно преносе на “америчком каналу”.

“Не гласамо у Вашингтону или Мосвки, гласамо у Србији. Србија није Венецуела, не може тако да се понаша овде”, рекао је Дачић.

На питање да ли су протести у Србији, Црној Гори, Албанији балкански додатак Арапском пролећу, Дачић је рекао да ови протести “нису ништа ново”.

“Двадесет девет година сам у политици, све сам видео… Када су разлике мале онда има неизвесности, овде је разлика огромна и очигледно је да не представља никакву опасност. Зато је Вучић рекао да хоће да причамо о програму, будућности”, навео је Дачић.

Указао је да су у опозицији различите партије, са оба краја политичког спектра.

“Сви су заједно јер мрзе Вучића, али немају довољно подршке да произведу политичку нестабилност, зато нећемо видети сценарио као што је био 5. октобра 2000. године”, рекао је шеф српске дипломатије.

Подели на: