Најновије вести

Дачић: За Србију најважније да сачува суверенитет, не очекујем да ЕУ и САД промене став

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић каже да је као грађанин и као члан Владе задовољан како Србију у тешким разговорима са Приштином заступа председник Александар Вучић јер, како наводи, врло добро зна из многих разговора у којима је учествовао колико је то “ђаволски тешко”.

 

 

 

Дачић каже да је за Србију свих ових година једино важно да сачува суверенитет и територијални интегритет.

“Свих ових година се води тешка борба за одбрану онога што је за нас најважније, а то је наш суверенитет и територијални интегритет. То што су овде договоре дочекали на нож неки из опозиције, то најмање треба да нам буде неко мерило да ли смо урадили добру ствар или нисмо. Ти људи су одавно изгубили сваку везу са интересима Србије, јер једино што их занима јесте да све пропадне, да би им се указала нека нада да дођу на власт. Свако од њих, који не силазе са телевизија, био је у прилици да уради нешто за Србију и за КиМ као њен део. И шта су урадили? Бежали су од проблема, чак су директно радили на штету Србије. Свако од њих је у своје време требало да ради ово што Вучић сада ради, али није имао петљу за то, ни одговорност према својој земљи”, каже Дачић у интервјуу за Курир.

Дачић истиче да не очекује да САД и ЕУ промене свој став јер су признале Косово, али је добро то што су промениле став према самом проблему.

“Нико од њих неће да промени свој став о КиМ, било би глупо да ми то очекујемо од Америке, Немачке, Француске или било кога на Западу ко је признао Косово. Они мењају однос према проблему, то је добро и корисно за Србију. Ми смо их натерали да промене свој однос према проблему зато што смо имали јаку аргументацију, зато што смо били упорни, стрпљиви и, што је најважније, говорили смо им директно који су наши ставови, то понављали безброј пута и никада нисмо покушавали да једно причамо њима, а друго нашим грађанима. С нама су начисто, није ни њима лако са нама, али они то поштују. То има ефекта, јер Србија је, за разлику од владе у Приштини, све време озбиљан и одговоран учесник у разговорима. Када смо довели до такве ситуације, онда се и на нас гледа другачије, поштовање је велико и зато смо у позицији да остваримо своје интересе, а то је једино важно”, додаје он.

Дачић истиче да Србија има јаке аргументе и став да Косово не треба да има столицу у УН.

“Све што можемо сада улажемо у то да издејствујемо најбоља решења за Србију и за наш народ на КиМ. Не желимо било чим да ометемо тај циљ. У овом тренутку убедљива већина од 106 чланица УН не признаје Косово као државу, 84 га признају, а три државе немају јасан став. То је наш јак аргумент у разговорима, нарочито као показатељ оправданости нашег става да Приштина не треба да има столицу у УН”, сматра Дачић.

На питање колико тешко је било све ово време одолевати притисцима у вези са неувођењем санкција Русији, Дачић каже да Србија штити своје интересе а то је заштита суверенитета и територијалног интегритета.

“То је наш принципијелни став и став Савета за националну безбедност, утврђен још прошле године. Србија без преседана поштује принципе међународног права, односно територијални интегритет и суверенитет сваке државе, тако и Украјине, али не уводимо санкције Русији због својих интереса, који су, између осталог, и заштита суверенитета и територијалног интегритета”, каже он.

Додаје да су односи СНС и СПС на највишем нивоу.

“Односи наше две партије су на највишем нивоу, како то и доликује двема највећим партијама и у владајућем блоку и уопште на политичкој сцени. Ми смо одговорни људи, Вучић и ја смо дуго у политици и њом се одговорно бавимо. Радимо заједно сваког дана на врло важним пословима за нашу државу и грађане”, закључио је Дачић.

Подели на: