Најновије вести

Дачић: Захвалност Непалу на чврстој и одлучној подршци

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са шефом дипломатије Савезне Демократске Републике Непал Прадипом Кумаром Гјавалијем који борави у званичној посети Србији. Дачић је захвалио колеги из Непала на чврстој и одлучној подршци те земље територијалном интегритету и суверенитету Србије.

 

На заједничкој конференцији за медије, Ивица Дачић је истакао да је Србија спремна да узврати подршку на исти начин Непалу у међународној арени, као и да ће увек бити на страни те државе.

“Пријатељство мора да се доказује на конкретним питањима. Непал је два пута гласао против пријема тзв. Косова у Интерпол”, рекао је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова.

Шеф српске дипломатије нагласио је да Србија и Непал немају отворених питања, као и да две државе славе 60 година успостављања дипломатских односа.

Подсетио је и на своју веома успешну посету Непалу у мају 2018. године и изразио задовољство поводом посете шефа дипломатије Непала Србији.

Такође, министар је најавио и да ће ускоро у Катмандуу бити отворен и Почасни конзулат Србије, али и да постоји спремност да Непал овде отвори своје дипломатско представништво.

Министар спољних послова Непала истакао је да су односи две земље одувек веома пријатељски, још из периода СФРЈ, да их карактерише међусобна сарадња, пре свега кроз Покрет несврстаних.

“Маршал Тито је веома познат у Непалу. Његова снага је била инспирација свим земљама у развоју. Његова посета Непалу 1974. је била историјска и надам се да ће се дивна прошлост наших односа одразити на садашњост”, рекао је шеф непалске дипломатије.

Подвукао је да ће његова земља наставити да подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, напомињући да као члан УН поштују принципе те организације.

Министри су се сагласили да су разговори две делегације били веома добри и да постоји много простора за развијање сарадње.

“Непал је наш велики пријатељ и увек можете рачунати на Србију”, рекао је Дачић.

Министар Гјавали је навео да је 2020. проглашена за годину туризма у Непалу и позвао српске туристе да посете његову земљу. Такође, охрабрио је и инвеститоре из Србије да дођу у Непал.

Подели на: