уторак, 17. маја 2022. | 17:06
Најновије вести

Дан српског кола на Косову и Метохији

Број окупљене деце и комплетан програм доказ су да су се у ансамблу сви потрудили и, што је најважније, свако је одлично одрадио свој део посла. Циљ овог несвакидашњег дружења и уједно учења је очување српског идентитета кроз популаризацију српског кола

 

У организацији Ансамбла народних песама и игара „Венац” Приштина-Грачаница, у спортској хали у Лапљем Селу одржана је манифестација „Дечија колонија – Дан српског кола на Косову и Метохији”, на којој је учествовало око 2.000 дечака и девојчица из централног Косова узраста од првог до осмог разреда. Уз кореографе, али и чланове Ансамбла „Венац”, деца су имала прилику да науче да играју коло, које је као традиционална игра уписано у Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа. Директорица поменутог ансамбла Снежана Јовановић каже да је циљ овог несвакидашњег дружења и уједно учења, очување српског идентитета кроз популаризацију српског кола.

ОЧУВАЊЕ ИДЕНТИТЕТА

– Желимо да покажемо да улога Ансамбла „Венац” није само организовање концерата, већ нешто много више. Желимо да покажемо да се бавимо својом децом и омладином, да смо посвећени заједници и да утичемо на очување свог идентитета и то је порука коју желимо да пренесемо са овом децом, да чувамо српски народ и своју државу Србију – рекла је Јовановићева. Број окупљене деце и комплетан програм доказ су да су се у ансамблу сви потрудили и, што је најважније, свако је одлично одрадио свој део посла. Директорица каже да је ово за њих био само један радни дан. – Ово је наш радни дан, али морам да нагласим да је сигурно један од најлепших у овој години. Све ово радимо да би нашој деци пружили могућност да од стручних људи науче да играју српско коло, по којем смо препознатљиви у свету, односно које нас на неки начин идентификује – каже Јовановић, директорица ансамбла. Ансамбл „Венац” током 2019. године низом наступа и активности широм Србије и региона прославља свој јубилеј – 55 година рада и по
стојања. Подсетимо, уз београдски ансамбл „Коло” једини је такве врсте у Србији. У бившој СФР Југославији такви ансамбли су постојали још у Загребу и Скопљу. Протерани из Приштине вежбају и раде у Грачаници и настављају мисију скупљања, чувања и презентовања културног наслеђа са Косова и Метохије кроз песму, игру, музику и обичаје. Колико је значајно неговање традиционалних културних вредности једног народа, посебно у овако тешким временима, сувишно је говорити. Зато је улога „Венца” много више од њиховог деловања у области културе, а манифестација попут ове доказује да су у својој мисији успешни. – То је наше велико благо и неговањем тих вредности ми преносимо причу о томе како се у нашим крајевима кроз векове живело и опстајало. Ми чувамо културни идентитет српског народа и преносимо га млађим генерацијама дубоко убеђени да ће и они са тиме наставити. Неће свако дете које је данас овде бити члан неког фолклорног друштва, али је довољно да од малена зна кораке српског кола, да памти ово дружење и да зна да то припада његовој традицији – каже Јовановићева.

ПРИВРЖЕНИ ТРАДИЦИЈИ И КОРЕНИМА

Манифестацији у Лапљем Селу присуствовао је и председник општине Грачаница Срђан Поповић. – Данас шаљемо лепу слику из наше општине Грачаница, јер оволики број деце гарантује да имамо будућност на овом простору. Данашња манифестација показује да остајемо привржени традицији и коренима. Честитам орагнизатору на успешно реализованом пројекту. Ми ћемо као локална самоуправа и даље подржавати овакве догађаје и наставити да афирмишемо младе – истакао је Поповић. Специјални гост поменуте колоније која за циљ има очување кола као нематеријалног културног наслеђа, био је познати хармоникаш Александар Софронијевић из Краљева, који је својим учешћем желео да да допринос целокупној манифестацији. – Одушевљен сам целом манифестацијом. Лепо се осећам и преплавиле су ме емоције, посебно што се све ово одржава на Косову и Метохији, јер моји су корени из Рудара, места поред Звечана, тако да нисам први пут овде. Радује ме што оволико младих људи негује српску традицију и коло, рекао је Софронијевић. Манифестацију „Дечија колонија – Дан српског кола на Косову и Метохији”, иницирао је Ансамбл „Венац” и организовао у сарадњи са Центром за очување традиционалних игара и песама Србије, а уз велику подршку Школске управе на Косову и Метохији. Покровитељ је Министарство културе и информисања Републике Србије. Велика подршка стигла је и од Привременог органа општине Приштина и Општине Грачаница.
Манифестација је по први пут организована у централном делу Косова а жеља организатора је да радни дан проведу и са децом у Косовском Поморављу, на северу покрајине и у Метохији, где ће их такође учити да играју српско коло. Манифестација је током дана настављена у Српском културном центру у Приштини где је организовано камерно извођење најпознатијих српских кола виртуоза на хармоници Александра Софронијевића. М.Ч.

Подели на: