Најновије вести

Данас је Велики петак

За православне хришћане данас је Велики петак, дан када је Исус Христос осуђен и разапет на Голготи, жртвујући се за све људе. Велики петак најтужнији је дан у хришћанству. Многи данас не једу ништа, или само хлеб и воду. Најважнији посао на овај дан је фарбање јаја – у црвену боју.

 

 

На Велики петак страдао је на крсту Исус из Назарета, Бог и човек. У православним храмовима, на вечерњим богослужењима на овај дан обележава се време смрти и скидања са крста тела Господњег, када се на посебно украшен сто испред олтара, који симболично представља Христов гроб, износи плаштаница.

Скидање са крста чест је мотив на сликама великих светских уметника.

Три пута се, уз звуке клепала, обилази око цркве, што симболично представља Христову сахрану. Плаштаница се потом полаже испред олтара. Дан се проводи у тиховању и молитви.

Заустављају се сви послови у кући и пољу, најважнији посао данас је бојење јаја и то у црвену боју, симбол проливене крви Христове и новог живота који се рађа из његове свесне жртве. Прво црвено јаје назива се чуваркућа, чува се на посебном месту да се не разбије.

Приписују му се посебна својства – лековитост, плодотворност, заштита од града и злих сила. Ко не стигне данас, може да обоји јаја и сутра, пре сунца.

Данас се строго пости, ко може – не једе ништа, други само суви хлеб и воду. Посте чак и они који то нису чинили током претходних дана Великог поста.

Старији људи кажу: ако на Велики петак пада киша, неће бити шљива, а ако је топло и сунчано, очекује се велики род воћа.

Подели на: