Најновије вести

Дани меда у Новом Брду

Од данас, Ново Брдо почиње да пише и слатку причу. У једном од најсиромашнијих крајева на Балкану, производе се најбољи пчелињи производи.

 

Међународна привредна манифестација „Први дан меда“ одржана је данас у селу Прековце новобрдске општине. На манифестацији је учествовало више од 20 индивидуалних произвођача меда, али и пчеларских друштава из Сиринићке жупе, Грачанице и новобрдског краја.

Микроклима и здрава животна средина у којој готово и да нема загађивача, чини Ново Брдо једном од најквалитетнијим регионима за гајење пчела и производњу меда на читавом Балкану.

Градоначелник Новог Брда Светислав Ивановић, обраћајући се пчеларима, рекао је да ово прва манифестација такве врсте у тој општини, али да постоје шансе да постане и традиционална.

„Пре пар година почели смо да стварамо удружење које би презентовало наш бренд, не само мед, не само у нашем региону, него и шире. Посетили смо више сајмова и предавања од стране еминентних стручњака и желимо да будемо пример другима“, рекао је Ивановић.

Награде најбољим пчеларима уручио је председник Удружења пчелара „Матица НБ“ Ново Брдо Тихомир Богдановић, који је уједно организатор ове најслађе манифестације у Косовском Поморављу.

Председник Удружења пчелара „Градот“ у Тетову Дритон Дикена истакао је да Ново Брдо има одличне услове за развој пчеларства.

„Улагање у пчеле и пчеларство, допринеће и нама, и нашем животу“, рекао је Дикена.

Презентацији меда и других пчелињих производа присуствовало је у Новом Брду више од стотину људи, свих генерација, који су на лицу места могли да се увере у квалитет меда и купе овај еликсир живота по приступачним ценама.

Подели на: