Најновије вести

Дарија Кисић Тепавчевић: Сваки наш пацијент на КиМ има доступну терапију као било где у земљи

Према последњим подацима, у српским срединама на Косову и Метохији, присуство коронавируса потврђено је још код 21 лица од 60 узоркованих приликом јушерашњег тестирања , речено је на данашњој конференцији за новинаре у Косовској Митровици. Ако се ови подаци упореде са онима од пре само неколико дана то говори да је дошло до смањења броја оболелих од ковида 19 на овом подручју.

 

Данашњој конференицији за медије Кризног штаба општине Косовска Митровица присуствовала је и заменица директора Института “Батут” и члан Републичког кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић, која такође предаје и на Медицинском факултету приштинског Универзитета.
– Имамо врло оптимистичке податке да се надамо да ћемо опет сви заједно, оваквим активностима и оваквим понашањем, да ускоро се нађемо као комплетни победници када је у питању борба против овога вируса- рекла је Дарија Кисић Тепавчевић у Косовској Митровици.
– У редовном смо контакту са колегама у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица. Када је у питању актуелкна епидемиолошка ситуација, генерално ви сте од самог почетка у сигурним рукама, апсолутно вођени стручним препорукама што се на крају крајева директно одражава и на комплетан број оболелих – рекла је Кисић Тепавчевић.
Упозорава да и када видимо ове оптимистичке знаке, да долази до пада броја оболелих, да се не опуштамо пошто нас овај вирус стално изнова подсети да нађе пут до свих осетљивих особа .
Упутила је искрене честитке комплетном епидемиолошком тиму на подручју Косовске Митровице али и огромном тиму свих здравствених радника који раде у болницама, амбулантама и, како је рекла, апсолутно сви знају свој посао и резултати су и те како уочљиви .
Каже да је епидемиолошка ситуација у читавој земљи још увек је врло нестабилна, налазимо се у зони интензивне трансмисије овога вируса, међутим на овом подручју наше земље није било никаквих значајнијих проблема.
– Било је наравно много изазова, много рада колега, свих у здравственом систему, али је чак и на врхунцу, на којем се налазила епидемија ових претходних дана, све било стабилно и изузетно под контролом – рекла је Кисић Тепавчевић.
Додаје да је то резултат не само здравствених радника који су се и те како борили да одрже такав статус, већ резултат свих и придржавања превентивних мера које су се, како каже, очигледно спроводиле управо онако како треба.
– У овом региону земље никад нисмо имали значајнијх проблема ни када је у питању капацитет смештаја ни када је у питању доступност терапије, ни када је у питању доступност тестова, али оно што је сигурно је да се дистрибуција тестова рапоређује у односу на потребе , да сигурно се неће смањити број тестова у одређеном делу земље уколико није таква епидемиолошка ситуација –рекла је Кисић Тепавчевић.
Каже да је упозната са функционисањем здравственог система овде у време епидемије и да су услови такви да апсолутно задовољавају све стандарде у лечењу пацијената.
-Терапија је доступна као у свим деловима наше земље или било куда у свету. Значи будите убеђени да сваки наш пацијент код кога је потврђен ковид има доступну терапију која је најоптималнија и најсавременија у том моменту – истакла је Кисић Тепавчевић.
Специјалиста епидемиологије из митровичког Завода за јавно здравље, др Александар Антонијевић рекао је на данашњој конференцији за новинаре да анализа узорака у Ветеринарском специјалистичком институту у Краљеву за сада иде утврђеним темпом и да је и данас тамо упућено 60 узорака
– Било је најаве да је ВСИ у Краљеву остао на малом броју подлога, али то се решило. Шездесет тестова дневно је сасвим довољан број за нашу територију. Можда смо мало били у шкрипцу али смо све то премостили и све особе које су захтевале тестирање смо обухватили. Постоје минимални проблеми али ће се то решити у току дана и наставићемо даље да тестирањем – рекао је Антонијевић.
Антонијевић је још једном апеловао на грађане да носе заштитну опрему и маске, држе физичку дистанцу и придржавају се свих осталих мера.
Износећи податке о тренутној епидемиолошкој ситуаци др Антонијевић наводи да је тренутно хоспитализовано 115 ПЦР тестом потврђених позитивних особа на коронавирус, док је 366 у кућној изолацији.
Вршилац дужности градоначелника и председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић рекао је одговарајући на питања новинара да мере ограниченог кретања у периоду од 21 до 5 ујутру остају на снази и даље јер се показало да то даје добре резултате.
– Ситуација у нашем граду је стабилна и оптимистична али није за опуштање, и морамо да шватимо озбиљност да нас овај невидљиви непријатељ може натерати да се опустимо и направимо грешку. Желим да укажем захвалност грађанима Косовске Митровице, који су дали максималан допринос, послушали су струку која је меродавна, коју ми слушамо и како ћемо се опходити у наредном периоду. Грађане позивамо на максимално поштовање мера, поштовање физичке дистанце и ношење заштитне опреме. Постојеће мере се настављају до даљњег јер су показале да су веома ефективне и исправне, смањен је број заражених, што је показатељ да у овој борби морамо наставити као тим, како би заштитили сваког појединца- рекао је Спирић.
С.К.

Подели на: