Најновије вести

Дашићима, једној од седам повратничких породица у селу Рудице, значајну помоћ пружила Канцеларија за КиМ

На око седам километара од Клине према Истоку, скрајнуто са главног пута, налази се повратничко село Рудице. У селу са 23 становника седам је породица, од којих три са децом. Једна од њих је и петочлана породица Ивице и Наташе Дашић, која је од повратка значајну помоћ имала од Канцеларије за Косово и Метохију.

 

 

Кад смо се вратили кућа је била 45 квадрата,имали смо једну собу и кухињу што је за нас, петочлану породицу било премало. Захвалан сам Канцеларији за КиМ која нам је омоћила проширење куће за још 35 квадрата. Поред тога, донирали су нам и пољпривредну механизацију“, истиче Ивица и додаје да би му сада значило да има посао .

„Овде сам већ једанаест година и веома је тешко живети од социјалне помоћи, значило би ми да имам било какав посао јер бисмо лакше могли да живимо, школујемо децу и плаћамо дажбине“.

Ивици су родитељи, као и два стрица и деда киднаповани и то је био један од главних разлога што је он, након неколико година проведених у расељеништву у општини Трстеник, одлучио да се врати у своје Рудице и обнови, како истиче, своју дедовину.

За Наташу, која је рођена и до удаје живела у Трстенику, долазак у Рудице био је испуњен страхом и неизвесношћу. Временом прихватила је живот у месту које је и њеној деци дедовина.

„На почетку ми није било свеједно. Било је ту страха јер су се дешавали инциденти али сада сам се привикла. Имам троје деце, двоје иду у школу а једно има четири године“, причајући о свом животу у селу Рудице, наглашава за РТВ Грачаница, Наташа Дашић.

У овом селу има још један млади брачни пар који очекује принову па ће ово, од десетак повратничких села у Клини, бити са највише деце.

Подели на: