уторак, 17. маја 2022. | 16:11
Најновије вести

Дебата Националног конвента о извештају Европске комисије

Председница Скупштине Маја Гојковић изразила је спремност да све посланике подстакне да у сарадњи с Националним конвентом о ЕУ више раде како би следећи извештај Еворопске комисије био знатно бољи што се тиче рада парламента, наводећи да Србија жели да уђе у ЕУ и да корача европским путем. Координаторка Националног конвента Наташа Драгојловић каже да би пажња јавности на извештај ЕК требало да траје дуже него вест да је тај извештај објављен. У дебати учествује и председник Србије Александар Вучић.

 

Маја Гојковић је на отварању седме Пленарне седнице Националног конвента о ЕУ навела да Извештај ЕК о напретку садржи одређене политичке оцене, поготову када је у питању рад парламента Србије, али је додала да у њему има и напомена на којима се мора радити како би се унапредили одређени сегменти у функционисању Народне скупштине.

Председница Скупштине је истакла да у сарадњи с Владом Србије жели да спроведе мере које се тичу рада парламента, а као прву навела је хитни поступак приликом предлагања закона.

Нагласила је да Извештај ЕК има делове на које је важно да се обрати пажња и додала да су у њему примећене и позитивне ствари и напредак, као што је одржавање седница на којима посланици постављају питања члановима Владе учесталије, потом да је парламент наставио да одржава дебате о преговарачким позицијама Србије за поглавља о придруживању ЕУ, као и размене мишљења с Националним конвентом о Европској унији.

Приметила је да када се говори о надзорној функцији парламента над извршном влашћу, у Извештају је потпуно занемарен рад одбора.

Гојковићева је рекла да је то њена највећа замерка на извештај и подсетила да сви одбори имају редовну праксу да позивају министре који долазе на одборе и бране своје извештаје.

“Као председница парламента више пута сам позивала представнике мањег дела опозиције који бојкотује део рада Парламента, пре свега рад у пленуму, јер они учествују у раду одбора, и у парламентарним делегацијама, да дођу и да разговарамо у Парламенту о унапређењу рада”, навела је Гојковић, примећујући да се у Извештају констатује њен позив на Колегијум.

“Очекујем да се посланичке групе писаним путем изјасне о својим предлозима побољшавања рада Парламента и спремна сам да разговарамо о томе. Са том праксом наставићу и даље”, рекла је председница скупштине и додала да су се једна посланичка група, као и неки самостални посланици који су до сада бојкотовали рад у пленуму, вратили на заседања.

Подсетила је да су у протеклом периоду редовног заседања Народне скупштине на дневном реду биле теме и предлози закона које је иницирала опозиција или грађани, попут законских решења у јавности познатих као “Тијанин закон”, “Закон о швајцарцима”, као и недавно одржана посебна седница о Косову и Метохији.

Србија није назадовала, у појединим областима је имала ограничен напредак, док је у три области била без напретка, изјавио је шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, говорећи о извештају Европске комисије у Србији.

Он је на седници Националног конвента о Европској унији, истакао да Србија није напредовала на пољима слободе медија, конкуренције и јавних набавки, али да је упркос томе отворила четири поглавља у претходних 12 месеци.

Фабрици је истакао да ће Србија морати додатно на ради на развитку демократског друштва, подели власти, на независном, одговорном и ефикасном правосуђу и додао да су медији кључна компонента демократске државе.

“Ако разматрамо поделу власти, изврштај шаље неколико порука како да Скупштина ради воље, да правосуђе поставне независно и како да учинимо медијски систем слободан”, рекао је Фабрици.

По питању безбедности, Србија бележи напредак захваљујући својим регионалним активностима.

Односима са Приштином у извештају одвојена је једна страна, каже Фабрици, истичући да зна колико је та тема важна.

“Србија је ангажована, али је заустављена и осујећена једностраним одлукама Приштине. Србија се труди да створи одговарајуће окружење да дође до договора”, рекао је Фабрици.

Сматра да, како каже, влада по правилу сноси највећу одговорност и додаје да би сви требало да удруже снаге како би се даље спровео процес промена.

Координаторка Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић изјавила је да би пажња јавности на извештај ЕК требало да траје дуже него вест да је тај извештај објављен.

“Ми смо сигурни, читајући овај извештај, да 90 одсто онога што ми препоручујемо као грађани ове земље и као цивилно друштво, каже и Европска унија”, изјавила је Драгојловић.

Према њеним речима, од 2000. године до данас нема политичара који није изговорио да европске реформе спроводи због грађана, а не због ЕУ.

“Сада ми као представници једног дела грађана, као цивилно друштво, кажемо урадите то због нас. Све то што пишеу извештају ЕК и ми мислимо да треба”, рекла је Драгојловић.

Подели на: