Најновије вести

Деца са КиМ у Братунцу: Добро нам дошли, хвала вам што сте нам у недрима донели косовски завет

Око 650 српске деце са просветним радницима и младима са потешкоћама у развоју са Косова и Метохије , преко граничног прелаза Братољуб стигло је у Братунац, где су их дочекали председник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохију Милорад Арлов, министарака за бригу о породици и демографију Србије, Милица Ђурђевић Стаменковски, представници Канцеларије за КиМ, Веселин Коччановић и Светлана Миладинов, СПЦ, као и малишани и председници општина у којима ће деца са Косова и Метохије боравити наредних дана.

 

 

У порти братуначке цркве Успења Пресвете Богородице приређен је богат културно-уметнички програм, а свечаност је отворена интонирањем химне ,,Боже правде“.

Велики хуманитарац и организатор оваквих дружења, председник Одбора за помоћ Србима са Косоваиз Бња Луке, Милорад Арлив је пожелео добродошлицу гостима и захвалио свима из РС и Србије који су подржали ову манифестацију.

,,Овде је дошло са Косова и Метохије оно што је највредније, хвала родитељима што су имали поверење да у наредним данима будемо домаћини деци, нагласио је Арлов.

Представници општине Братунац су нагласили да им је част да дочекају малишане са Косова и Метохије , као и да је у РС веома јак косовски мит, уз који су одрастали и захваљујући коме су опстали.

,, Дошли сте у своје место, РС је ваш дом , као и Косово и Метохија и као што је и Србија мајка свима нама. Надам се да ће вас следеће године бити још више, као што ћемо и ми послати своју децу на КиМ, да спознају где је срце Србије“, поручио је начелник општине Братунац Лазар Продановић.

Испред Канцеларије за КиМ, домаћине и госте је поздравио заменик директора, Веселин Кочановић.

,, Хвала свима који су учествовали у 12.пројекту ,,Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, током кога у РС бораве деца са Косова и Метохије , што Канцеларија редовно подржава и помаже.Деца са Косова и Метохије стигла су из 40 школа код својих вршњака, а дружење ће сигурно памтити целог живота“, поручио је Кочановић.

Министарка за бригу о породици и демографију Србије, Милица Ђурђевић Стаменковски,је ово приликом нагласила да је Братунац оправдао своје име, угостивши готово 7 стотина деце са КиМ.

,, Ви сте, драга децо учинили да Братунац оправда своје име и постане место братске љубави, слоге и солидарности. Када сте прешли Братољуб, симболично сте спојили Српску и Србију, која се на том месту грли у један народ, граде се мостови заједништва, поноса, историје, прошлости, али и будућности, коју заједнички стварамо.

Хвала вам децо што сте у својим недрима понели део Косова и Метохије и донели у Братунац, знајте да косовски завет живи у свима нама и да га са поносом негујемо и чувамо „, поручила је Ђурђевић Стаменовски.

Деца са Косова и Метохије упутила су се у 15 општина и градова у Републици Српској где ће боравити код својих вршњака до 29. јуна, а њих 45 угостиће породице из општине Братунац.

26. јуна, деца са Косова и Метохије ће бити гости Владе РС, на већ традиционалном пријему.

Подели на: