уторак, 29. новембра 2022. | 04:41
Најновије вести

Деца са КиМ у Републици Српској

Више од хиљаду ђака са Косова и Метохије ће у наредних седам дана бити гости око 900 породица својих вршњака у 19 градова широм Српске. Ученике, њих 1030, најпре су у, у Андрићграду дочекали председник Одбора Милорад Арлов, представници РС а испред Владе Србије заменик директора Канцеларије  Дамјан Јовић.Планирано је да касно вецерас  стигну код својих домаћина од Требиња до Новог Града. Свечани дочек био је у Андрићграду испред храма посвећеног Кнезу Лазару.

 

Понос у очима и осмех на лицу красио је малишане са Косова и Метохије, већина их није први пут у Републици Српској и претходних година долазили су и враћали се са лепим успоменама, сигурни су да ће и овај пут бити тако.

Ученици Павле Миловић из Звечана и Јован Стефановић из Лешка, кажу да им је много леп и да су их дивно дочекали

“Први пут сам у Вишеграду одавде идемо за Добој, надам се да ће нам и тамо бити лепо”, рекла је Лана Петровић ученица из Косовске Митровице.

Част да организује централни дочек припала је Вишеграду, а суорганизатор дочека је Општина Хан Пијесак. Домаћини и гости нису крили задовољство.

“Верујем да ће деца ових седам дана упознати много нових пријатеља и да ће понети најлепше утиске из Републике Српске”, рекао је начелник Општине Вишеград Младен Ђуровић.

“Ово је за Општину Хан Пијесак част да дочека децу са Косова и Метохије. У Хан Пијесак су Деца из Бање и Осојана они су и прошле године били наши гости”, рекао је начелник Општине Хан Пијесак Владо Остојић.

Пројекат је заживео 2012,године када је у Српско стигло стотину деце а овом приликом око 1000 малишана боравиће седам дана у општинама широм Републике Српске. Подршку је дала Влада и Министарство просвете и културе.

“Нека мам деца са Косова и Метохије буду срећна и задовољна и нека им ових седам дана буду најбољи тренуци у животу. и нека пренесу колико их воли Република Српска”, поручио је председник Одбора за помоћ Србима на КиМ Милорад Арлов.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић каже да је река Дрина место сусрета српског народа.

“То је важно за српство, за српску слогу и надам се да ће у наредним годинама ова акција постати још масовнија”, рекао је Јовић.

У оквиру пројекта “Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске” деца са КиМ, њихови наставници и родитељи боравиће у Републици Српској до 23.јуна.

Ово је до сада најмасовнији 8 по реду сусрет деце са Косова и Метохије и Републике Српске а у протеклих осам година у организацији Одбора Републике Српске за помоћ Србима на КиМ у РС боравило је око 4 и по хиљаде ученика и око 400 просветних радника са Косова и Метохије.

Подели на: