Најновије вести

Деца у свету савремених технологија

ИНОВАЦИОНИ ЦЕНТАР „ГРАЧАНИЦА”

 

Никола и Петар кажу да је у свему најважнији тимски рад и једино тако могу доћи до запажених резултата. Обојица су већ сада решила да ће догодине уписати Електротехничку школу у Сушици и тамо наставити да проширују своје знање Никола Станојевић и Петар Божидаревић су ученици ОШ „Краљ Милутин” и заљубљеници су у програмирање и роботику. Да вредно раде и слушају своје менторе Милана Стојановића и Александра Благића, најбоље говоре резултати које су последњих месеци остварили. На такмичењу у Приштини били су други и тако стекли услов да се такмиче на регионалном такмичењу у Загребу.

– Успешно смо решили задатке које смо добили на такмичењу у Хрватској и освојили довољно бодова да се пласирамо на Светско првенство из роботике, које је крајем новембра одржано у кинеском граду Гуангџоу. Тамо је конкуренција била изузетно јака, и многе ствари везане за роботику видели смо по први пут. Било је и познатих ствари али, без обзира на резултат, видели смо један нови свет и упознали се са вршњацима из различитих држава – каже нам Никола. Његов другар Петар објашњава шта им се највише допало на такмичењу у Кини.

– Видели смо сјајног робота који скупља лоптице и потом их бацајући руши чуњеве. Сјајне успомене носимо из Кине, иако нисмо остварили велики успех. Наши вршњаци из региона су одлични и, на пример, Лука из Загреба је у Кини био пети што је сјајан успех – прича Петар и додаје да се са Николом увелико спрема за наредна такмичења. Никола и Петар кажу да је у свему нај
важнији тимски рад и једино тако могу доћи до запажених резултата. Обојица су већ сада решила да ће догодине уписати Електротехничку школу у Сушици и тамо наставити да проширују своје знање. Помињу и своја два другара Филипа Живића и Илију Јанићијевића који са њима учествују на појединим такмичењима. Извршни директор Иновационог
центра у Грачаници је Милан Стојановић по занимању мастер информатичар, који каже да са децом ради око две године. – Центар је регистрован пре годину дана. Све је почело као хоби, волонтерски. Више из жеље да са децом радимо нешто корисно, као што је програмирање и роботика него што нам је нека зарада била важна. Деца овде креативно размишљају, склапају и расклапају робота, програмирају, односно задају му неку команду коју он ради. Играмо се и учимо, а то је деци занимљиво. У почетку је било и 20 деце у овој соби, али нисмо имали довољно рачунара. Вежбали смо на два лаптопа. Након последњих успеха представници швајцарске владе у Приштини ће нам обезбедити опрему тако да можемо да радимо са већим бројем деце – прича Милан. Иза себе већ имају пројекат где су деца сама осмислила такозвану Паметну башту. Она је уз помоћ сензора мерила температуру и влажност ваздуха у пластенику. На основу одређених параметара и температуре, башта је сама заливала и сређивала земљиште.

– Овим пројектом са ардуино технологијама смо освојили друго место на такмичењу у Приштини и као награду добили 3Д принтер – истиче Милан. У центру кажу да им је циљ да што више деце уведу у свет информационих технологија и зато су расписали нов конкурс роботике и програмирања, ардуино технологија и веб дизајна. Упис је већ почео, а нови курсеви почињу средином децембра. М.Ч.

Подели на: