понедељак, 16. маја 2022. | 17:24
Најновије вести

Дефиле оркестра Гарде поводом Дана Војске Србије

Поводом обележавања Дана Војске Србије – 23. априла, Репрезентативни оркестар Гарде извео је променадни дефиле главном престоничком улицом, а припадници Гарде егзерцир на Калемегдану.

 

Данашњем егзерциру на Калемегдану присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, са сарадницима.

Праћени аплаузима и позитивним утисцима многобројне публике дуж Кнез Михаилове улице, оркестар Гарде променадни дефиле започео је композицијом “Марш на Дрину”. Потом су се смењивале мелодије маршева Краља Милана Обреновића, Српска дворска стража, Краљева Гарда и осталих препознатљивих мелодија српских корачница под диригентском палицом мајора Александра Ђурова.

Грађани су са одушевљењем пратили гардисте током дефилеа, а звуцима војне музике и плавим гардијским униформама највише су се обрадовали најмлађи суграђани.

Уз звуке пешадијског марша, Репрезентативни оркестар Гарде се на Калемегдану придружио припадницима Гарде, који су, на одушевљење многобројних пролазника на Калемегданској тераси извели егзерцир.

Плави строј је, с полуатоматском пушком М-59/66 у руци, у такту музике демонстрирао стројеве радње, а атрактивна кореографија, спретност радњи с пушком и складност покрета гардиста награђени су громогласним аплаузом присутних.

Војска Србије свој празник слави 23. априла, у знак сећања на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, догађај који је представљао прекретницу у стварању модерне српске државе и војске.

Подели на: