Најновије вести

Делегација Београда посетила Косовску Митровици

Заменик градоначелника Града Београда Горан Весић боравио је данас у Косовској Митровици где је обишао радове на изградњи нове зграде “Самачког блока”, које финансира Град Београд, а потом положио камен темељац за изградњу стадиона у Косовској Митровици.

 

На почетку посете, делегација Града Београда у којој су осим Весића били и шеф кабинета Душан Полић и директор ЈКП “Градска чистоћа” Марко Попадић, састала се са председником Привременог органа општине Косовска Митровица, Александром Спирићем, председником Српске листе и министром администрације локалне самоуправе Гораном Ракићем, начелником Косовскомитровичког округа Славком Симићем, Бориславом Тајићем, помоћником директора Канцеларије за Косово и Метохију. и кандидатима СНС -а са Космета за предстојеће парламернтарне изборе.
Том приликом у знак захвалности Весићу и граду Београду за, како је речено, оснаживање када је у питању опстанак овдашњег становништва и стварање бољих прилика за живот, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић уручио је заменику градоначелника Београда Горану Весићу плакету и статуу кнеза Лазара.
– Ово је једно посебно признање које искључиво иде у руке храбрим И истинским пријатељима који помажу овдашњи народ – рекао је Спирић.
Рекавши да му ово признање много значи, Весић је истакао да је то признање граду Београду за оно што чини за наш народ на Косову и Метохији и да му је драго што је то препознато као и да их обавезује да и даље помажу српски народ наовим просторима. Такође, Весић је Спирићу уручио графику Моме Капора на којој јепредстављен град Београд и књигу Михаила Пупина.
Након тога делегација Београда и представници локалне самоуправе обишли су радове на изградњи новог “Самачког блока”, које финансира град Београд у износу од 42 милиона динара. Рок за завршетак је октобар ове године.

БЕОГРАД ЋЕ НАСТАВИТИ ДА ПОМАЖЕ СРПСКЕ СРЕДИНЕ НА КИМ

Весић је том приликом рекао да ће Београд наставити да помаже наше српске средине на КиМ.
-Ја вам обећавам да ћемо сваке године нешто урадити, не мора то увек да буде зграда, треба да постоји и интензивна културна сарадња, београдска позоришта ће долазити овде, једноставно људи на КиМ, наши људи треба да знају да је Београд уз њих. Ми смо, иначе, иницирали преко Канцеларије за Косово и Метохију потписивање споразума између наших 15 београдских општина са 15 српских средина на Косову и Метохији и свака наша општина сарађује са српским срединама на КиМ и посебно сам поносан због тога и срећан, јер на тај начин конкретно показујемо шта значи бити део политике Александра Вучића чији је циљ да се оснажи српска заједница на КиМ, да наши људи овде имају перспективу и да могуда опсатну. И зато ми као град Београд, као највећа локална самоуправа дајемо свој допринос томе – рекао је Весић истакавши да је Београд престоница свих Срба ма где живели.
Још једном Београд потврђује колико је важан и битан за српски народ на простору Косова и Метохије, поготово када је у питању Митровица, рекао је председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић.
– На позив како и на који начин да започнемо и да решимо вишегодишњи проблем Самачког блока који је нажалост доживео пожар, господин Весић се одмах заузео са својим тимом и град Београд ускочио у помоћ. Урекордном року смо кренули у реализацију овог пројекта. И кад је тешко увек Београд и кад је лепо Београд. Водећи се тиме знамо да веза између људи на Косову и Београда остаће још јача и чврста, и знамо да једина истинска и права помоћ, и оснаживање и кроз политику нашег председника Александра Вучића, и кроз цео тим јесте усмерена у бољи живот овдашњег народа. Још једном вам заиста несебично хвала на свему што сви дорбонамерни људи, а срећом окупио је наш председник искључиво такве,да су вољни да помогну људима и на Косову,а и у читавој земљи се тај бољитак и те како примећује – рекао је Спирић у свом обраћању.
Потом су Весић, Спирић и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Борислав Тајић положили камен темељац за изградњу стадиона који ће постојати у оквиру новог спортског комплекса у Косовској Митровици.
Спрић је истакао да реализација овог пројекта утемељује наше постојање на овим просторима
– Сви заједно, уједињени, морамо да наставимо даље а не би смо ни овде стигли да, пре свега, није било озбиљене и одговорне политике нашег председника Александра Вучића, та политика се огледа кроз свакодневну и енергичну помоћ и града Београда и свих државних институција, Владе и Канцеларије за КиМ – подвукао је Спирић.

ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ СТАДИОНА, ИСТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈ ЗА КОСОВСКУ МИТРОВИЦУ

Он је истакао да је ово историјски догађај за Косовску Митровицу и да ће након две године грађани Косовске Митровице, пре свега деца и млади добити оно што им је ускраћено, а то су поред безбедности и терени за бављење спортом, пре свега фудбалом. Како је рекао, иако су били ускраћени за адекватне услове овдашњи млади спортисти су освајали сјајне резултате и на тај начин показивали љубав према свом граду.
Спирић је најавио већ за пар дана и почетак изградње моста и заобилазнице код Дудиног крша.
Весић је рекао да је ово велики дан за Косовску Митровицу.
– И ово што се данас дешава је уствари најбољи доказ политике Александра Вучића, како на КиМ, тако и у читавој Србији. Јер, Србија је у последњих осам година постала и војно и економска и политички снажна. И само јака Србија може да заштити интересе, свог народа било где живео – рекао је Весић и додао да коначно имамо новца да развијамо нашу земљу.
– И зато ако се питате који су разлози што нам је било лоше у прошлости, а који су разлози због чега данас успевамо да боље стојимо у међународној заједници, да штитимо наше интересе, то је зато што смо данас јаки и бићемо све јачи. Србија је земаља која се, захваљујући политици председника Вучића од 2012. године економска стабилизовала, зато Србија данас може да гради и стадион у Косовској Митровици и стадионе широм Србије и аутопутеве, зато Србија данас може да решава проблеме које нико није могао да решава деценијама уназад – поручио је Весић.
Задовољство ми је што данас могу да се уверим у нешто што пружа оптимизам, што је пре свега једно заједништво које се огледа у познавању проблема који смо овде затекли, а који се интензивно решавају протеклих неколико година, рекао је помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Борислав Тајић на свечаности полагања камена темељца за нови стадион. .
– Само на територији општине Косовска Митровица, тренутно имамо 20 капиталних пројеката, који се односе на питања инфраструктурних проблема. На простору Косова и Метохије већ имамо 630 изграђених станова и наравно резултат свега тога је велики број породица и младих брачних парова, интерно расељених лица, социјално угрожених породица, који су збринути. У току је реализација 20 нових пројеката, у динамичној активности и раду, већи део њих ће бити завршен до септембра месеца” истакао је Тајић.
Брига о свим проблемима свакако је заступљена кроз изградњу “Самачког блока” али и кроз помоћ појединцима и домаћинствима, како би они функционисали на бољи начин. Очекујемо стигнемо до најудаљенијих становника, да помогнемо најугроженијима, да растојање оних који раде на решавању проблема буду много краћа. Протеклих дана смо се уверили у резултате рада локалне самоуправе, у приоритетност пројеката који су започети, имамо чиме да се поносимо и имамо јасно дефинисан план за наредни период, који ће бити реализација програма 2020-2025, рекао је Борислав Тајић, помоћник директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.
Стадион у Косовској Митровици имаће површину 8970 метара квадратних са 4206 седећих места. Гради се средствима Владе Републике Србије из свеобухватног пакета помоћи српском народу на КиМ. Вредност пројекта је је 150 милиона динара. Рок за изградњу је две године.
Београдска делгација заједно са предстваницима локалне самоуправе обишла је и ЈКП „Стандард“ у Косовској Митровици коме је београдско комунално предузеће само у овој години поклонилодва специјализована возила.
– У име ЈКП “Стандард” хтео би да се захвалим директору београдске “Градске чистоће” Марку Попадићу на урученој донацији као и граду Београду и заменику градоначелника Београда Горану Весићу на возилима која су нам уступљена као донација. Донација нам је решила један од горућих проблема који је одношење и депоновање смећа. Надам се да ћемо сарадњу наставити и у будућности – рекао је помоћник директора ЈКП “Стандард” у Косовској Митровици Александар Трајковић.
Директор београдске “Градске чистоће” Марко Попадић каже да ће донација олакшати посао запосленима у ЈКП “Стандард” али и да сарадња неће стати на томе.
– Захваљујући успешној политици коју спроводи град Београд последњих седам година, ми смо у могућности да помажемо другим општинама на територији целе Републике Србије. Ово није прва прва донација ЈКП “Стандард”, прошле године смо донирали трактор за чишћење снега, одређен број корпи за одлагање комуналног отпада, цистерне. Верујем да ћемо нашим колегама у Косовској Митровици помоћи да свој посао обављају још лакше и брже. ЈКП “Београд пут” је такође донирало један камион за чишћење снега. На овоме се сигурно неће зауставити помоћ града Београда Косовској Митровици као и осталим општинама на територији Косова и Метохије – рекао је Попадић.
Гости и домаћини су притом кратко присуствовали представу за децу у извођењу тетатра“Вук” из Београда на теренима Техничке школе у Косовској Митровици
У наставку посете делегација званичника из Београда обишла је и штанд Српске напредне странке у Косовској Митровици. Посета је завршена шетњом кроз Косовску Митровицу.
С.К.

Подели на: