Најновије вести

Демократска партија не одустаје од закона који “обавезује грађане Косова да штите вредности ОВК”

Упркос међународним притисцима и међустраначком неслагању, Демократска партрија Косова није одустала од нацрта закона о вредностима рата бивше Ослободилачке војске Косова, па ће сутра у косовској скупштини бити настављена расправа која је прекинута прошле седмице.

 

 

Тон отвореној расправи о нацрту којим се “сваки јавни званичник и грађанин Косова обавезује да поштује и штити ратне вредности и штити имиџ ОВК”, дали су посланици Демократског савеза Косова (ДСК), изразивши неслагање са понуђеним текстом предлога закона, тврдећи да неки чланови остављају простор за погрешно тумачење.

У ДСК истичу да се према понуђеном тексту може сматрати да се закон меша у слободу изражавања и размишљања на Косову, те захтевају промене нацрта закона, јер су на ивици уставности.

Споран за ДСК је члан којим се пропусује “обавеза грађана да штите вредности ОВК” зато што оставља простор за различите интерпретације.

Из Савеза поручују да са великом забринутошцћу, пажњом и посвећеношцћу прихватају изјаве представника Европске уније и америчког амбасадора, који између осталог кажу да “закон криминализује слободу изражавања и застрашује грађане”.

“Стога смо као парламентарна група посвећени преобликовању неких чланова и пажљиво их третирамо. Изнад свега, очување демократије и слобода изражавања остају приоритет”, додају у ДСК.

Забринуте и међународне дипломате у Приштини
У нацрту закона, који је предложила Демократска партија, наводи се да је ОВК била одлучујући фактор за слободу и независност народа Косова.

Косовској влади се налаже да реагује у случају притвора или хапшења ветерана ОВК-а, на основу међународних налога власти у Београду.

Истиче се да је “сваки јавни званичник и грађанин Косова дужан да поштује и штити ратне вредности утврђене овим законом и штити имиџ ОВК. Ко не буде поштовао одредбе овог закона биће кривично гоњен.

Ови чланови нацрта закона забрињавају и медђнародне дипломате у Приштини, па је председник ветерана ОВК Хисни Гуцати разговарао са америчким амбасадором Филипом Коснетом и пренео му да су отворени за измене понуђеног предлога.

Гуцати каже да је амерички представник указао на два члана која се тичу обавезе званичника и грађана на поштовање и заштиту вредности ОВК, као и кажњавање уколико се одредбе закона буду кршиле.

Деловима нацрта закона противи се и покрет “Самоопредељење”, тако да шеф посланичког клуба те странке Реџеп Сељими каже да у предлогу “постоји скривени трик”.

Он сматра да ни Демократска партија (ДПК) ни било ко други не би требало да користи ОВК за политичке програме, посебно имајуцћи у виду да је вецћина посланика те странке гласала за оснивање Специјалног суда.

Наставак расправе у четвртак
Посланик ДПК Газменд Битићи очекује наставак расправа о нацрту закона о вредности борбе ОВК и каже да његова странка поздравља промене које су тражиле све политичке странке, али тек након што нацрт закона прође на првом читању.

“Верујем да цће Скупштина одржати седницу у четвртак. Стално смо говорили да смо отворени за неопходне промене, али промене се могу извршити тек током другог читања. Дакле, прво читање мора бити усвојено, а затим можемо да уложимо потребне амандмане “, рекао је Битићи.

Упркос израженим критикама, из ДСК најављују да ће у првом читању гласати за ову иницијативу.

Посланица ДСК Валентина Буњаку рекла је да та странка подржава нацрт закона, а примедбе које имају уклопиће између два читања.

“Ако наше примдбе не буду укључене, нецћемо га подржати у другом читању “, рекла је Буњаку.

Наставак расправе заказан је за сутра у 10 часова.

Подели на: