Најновије вести

Део полицијских снага се повукао са места извођења радова

Грађани су се окупили да бране своја имања. У међувремену придружио им се велики број људи из суседних села и општине Лепосавић, њих око три стотине, који на миран начин исказују протест због узурпације земљишта, проширивању локалних путева и свих радова које изводе радници са тешком механизацијом, а које нагледа и обезбеђује специјална косовска полиција.

 

 

Грађани су ноћ провели напољу и одлучни су у захтеву да се ови радови обуставе и да се прекине са отимањем земље од овдашњих мештана.
Одлуком Владе у Приштини 16 јануара осамдесет три хектара земљишта у приватној и друштвеној својини узурпирано је у катастарским општинама Дрен и Лешак на крајњем северу КиМ. Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић који је све време са окупљеним грађанима, каже да је део полицијских снага у петнаест џипова и три комбија напустио ову локацију, али да је део полицијских снага и тешка механизација још увек на путу где су се јуче изводили радови. Радници са тешком механизацијом проширивали су локални пут који води од магистралног пута према селу Засеље на врху брда, где је , како су казали председнику Тодићу, планирана изградња војно-пољцијске базе.
– У разговору са Ветоном Ељшанијем, координатором ове акције, потпуковником специјалне косовске полиције, сазнао сам да су у питању обимни радови проширења, изградње и асфалтирања овог пута који води до врха брда где се налази узурпирано земљиште. Ељшани је у разговору истакао, да су они ту да обезбеђују ове радове. За сада успели смо да радови буду обустављени, не само данас, него ,,до даљњег”, казао је Тодић.
О дешавањима на овом подручју који су изазвани узурпацијом земљишта половином јануара и почетком нелегалних радова првог фебруара, обавештен је Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ, који је о целом случају обавестио и европске званичнике и посредника у разговору Београда и Приштине Мирослава Лајчака.
Пре отпочињања радова мештани Дрена на састанку у Скупштини општине Лепосавић одржали су састанак , где су били присутни и представници Српске листе и указали на незаконито отимање имовине са којом се неће помирити. Да ће цео случај завршити на Суду сада је извесно , јер ће власници одузетог земљишта поднети тужбу Врховном суду Косова.
У садашњој ситуацији најбитније је да су радови заустављени, али грађани ће пратити ситуацију и неће дозволити никакву градњу на свом земљишту, истакли су на мирном скупу на којем су изразили незадовољство због ситуације у којој су се нашли да морају да бране своју имовину. В. Вукојевић

Подели на: