Најновије вести

Дијалог и компромис једини пут за одржив договор Београда и Приштине

Министар спољних послова Никола Селаковић истакао је данас, у разговору са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, да су дијалог и компромис једини прави пут за постизање одрживог договора између Београда и Приштине.

 

 

Састанку Селаковића и Лајчака присуствовао је и заменик помоћника државног секретара и специјални представник за Западни Балкан Стејт департмента Метју Палмер, са којим је шеф српске дипломатије претходно имао и одвојени састанак.

У разговору са Лајчаком, Селаковић је поручио да Србија подржава рад специјалног представника, али и да очекује да ће његов ангажман допринети напретку дијалога у циљу постизања политичког и компромисног решења.

Додао је да је Србија спремна да сарађује са свим актерима међународне заједнице који могу да помогну у решавању отворених питања са Приштином, али да Брисел остаје централно место за дијалог, саопштило је Министарство спољних послова.

“Дијалог и компромис једини су прави пут за постизање одрживог договора између Београда и Приштине“, истакао је Селаковић и подвукао да би крајњи ишод компромиса била ситуација у којој “ни једна страна не добије све, а сви добију довољно”.

Такође, подсетио је да је Београд испунио све обавезе из дијалога, док Приштина, ни осам година након постизања Бриселског споразума, није испунила његов главни део, а то је Заједница српских општина.

“Дијалогу смо приступили верујући у ЕУ као снажног и кредибилног гаранта спровођења свих договора који су постигнути, зато са пуним правом очекујемо активности Брисела према Приштини усмерене на испуњавање обавеза преузетих из Бриселског споразума, а то је формирање Заједнице српских општина“, рекао је министар Селаковић.

Он је додао да се до сада видело само одсуство спремности Приштине да то спроведе, што је и јасно потврђено у последњим изјавама Аљбина Куртија.

Шеф српске дипломатије подвукао је да је Србија посвећена дијалогу, као и миру у и стабилности у региону, и да је спремна за наставак разговора, док, с друге стране, Приштина континуирано показује да суштински није заинтересована за нормализацију односа.

Селаковић је поновио и да је чланство Србије у ЕУ стратешко опредељење наше спољне политике и указао да напредак постигнут у реформском процесу није праћен одговарајућом динамиком приступних преговора.

Селаковић је Лајчака упознао са значајем регионалне сарадње и активном приступу и низу активности Србије које, како је рекао, доприносе напретку региона и убрзању његових интеграционих процеса.

Подели на: