Најновије вести

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић у посети породици Јевремовић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је посету северу покрајине започео у селу Тркосе, општина Лепосавић, са њим су били и представници Српске листе на чеју са председником Гораном Ракићем и посланица у Скупштини Србије Данијела Вујичић.

 

 

Петковић је у Тркосу обишао тринаесточлану породицу Јевремовић.

Новоотвореној породичној фирми „Велимир Плус“, која планира да се бави узгојем и производњом боровница, конкурсом за развој прерађивачких делатности, Канцеларија је одобрила средства за куповину хладњаче, лагер коморе, рашладне опреме, грађевински материјал.

“Налазимо се на породичном газдинству браће Јевремовић, на имању од 4 хектара засађене су боровнице. Овде све функционише на дугме, у функцији је и соларна енергија и Ајти и специјално наводњавање. Канцеларија за КиМ је помогла ово газдинство засадима и набављањем хладњаче. У општини Лепосавић може да функционише пољопривреда, имамо пример породице од 13 чланово од чега седморо деце. Захваљујем се браћи Јевремовић што су остали на својој земљи овде на Косову и Метохији, да заједно са родитељима, са децом и својом будућношћу да овде граде свој живот и опстанак нашег народа на Косову и Метохији”, рекао је Петковић.

Канцеларија за КиМ је до ове године, у овој општини помогла 163 корисника, било да се ради о људима који имају засаде или људима који се баве другим привредним активностима.

“Кроз посебне конкурсе Владе Србије, односно Канцеларије за КиМ, прошле и ове године само за територију општине Лепосавић издвојили смо око 180 ооо ооо динара где помажемо породични бизнис и улажемо у мала и средња предузећа. На тај начин помажемо останак нашег народа на КиМ, како северно тако и јужно од Ибра, казао је Петковић.

Он је нагласио да личном иницијативом председника Александра Вучића тренутно се издваја највише новца за овакве пројекте на простору Косова и Метохије. Петковић је рекао да се на овај начи гради мир и стабилност на овом подручју, а на томе ће Вучић инсистирати и у Бриселу, закључио је Петковић.

Александар Јевремовић захвалио се директору Канцеларије за КиМ на посети да види где раде и шта раде.

“Све ово неби било могуће без помоћи државе Србије и Канцеларије за Косово и Метохију. Почели смо 2018-19. године када смо одлучили да са породицом останемо на овим просторима и да се бавимо пољопривредом. Купујемо земљу, почињемо са улагањима онда нам долази помоћ Канцеларије из године у годину. тренутно имамо засада боровнице на четири хектра, тешко је склопити уговоре за продају и транспортовати боровницу преко прелаза”, рекао је Александар Јевремовић.

Подели на: