Најновије вести

Директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу поново забрањена посета Косову и Метохији

Директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу власти привремених институција самоуправе у Приштини забраниле су да посети покрајину и присуствује устоличењу патријарха српског господина Порфирија у Пећкој Патријаршији.

 

 

Ово је десети пут да власти у Приштини на челу са Аљбином Куртијем демонстрирају силу и самовољу и забрањују Петковићу да посети јужну српску покрајину. Реч је о бруталном кршењу споразума, како оног и слободи кретања, тако и споразума о званичним посетама којим се предвиђа поједностављена процедура за посету КиМ главног преговарача за дијалог са Приштином”, наведено је у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију истиче да је Петковић уредно, поштујући апсолутно све постигнуте споразуме и договоре, најавио своју посету и присуство на слави манастира Пећка Патријаршија – Покров Пресвете Богородице, када ће у трон архиепископа пећких бити уведен патријарх Порфирије, што је од непроцењивог значаја за верујући српски народ на Косову и Метохији.

Пре тога, Петковић је у четвртак планирао да у Горњем Кусцу присуствује манифестацији “Моравски дани”.

“Међутим, власти у Приштини јутрос су забраниле посету Петковићу и тиме погазиле све договоре и споразуме и показале да за њих ни европске тековине, ни постигнути договори, ни процес нормализације односа немају апсолутно никакакав значај, већ се само залажу за кризе и тензије”.

О овом бруталном кршењу споразума, али и ускраћивањи верских слобода, Канцеларија за КиМ обавестиће званични Брисел, као гаранта поштовања споразума, али и остале међународне факторе који се својски упиру да такозвано Косово представе као оазу демократије, док је у пракси на делу кршење споразума, демонстрација силе, уз кршење основних људских права Срба који на КиМ живе, наведено је у саопштењу.

Подели на: