Најновије вести

Ђилас и Орлић о плану Европске уније за Косово и Метохију

Седница Скупштине Србије на којој ће се расправљати о Косову и Метохији и немачко-француском, односно плану Европске уније, одржаће се 2. фебруара. О том предлогу и расправи у Скупштини за РТС су говорили председник Странке слободе и правде Драган Ђилас и Владимир Орлић, потпредседник СНС-а и председник Скупштине Србије.

 

 

Владимир Орлић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавио је да ће седница Скупштине бити 2. фебруара и да је најављена. “Биће достављен материјал посланицима, као и сваки пут, званични сазив. Трајаће, видели сте и прошли пут, пуна два дана и две ноћи, и у том оквиру је реално да траје расправа и овај пут. Након тога ће бити још једна седница на којој ће се расправљати о законима из области правосуђа”, истиче Орлић.

Орлић напомиње да ће на седницу о КиМ доћи и председник Александар Вучић.

“Потврдио је да ће говорити отворено на ту тему. Обратио се јавности, саопштио је истину о томе с чим се суочавамо и позвао је политичке актере на консултације. Видели сте да је велики број њих то дочекао на нож и рекао да их ништа од тога не занима, да их занима јавна позорница. Пошто они нису разумели да је ово питање које је изнад свих партијских интереса, да је ово нешто што би требало да буде изнад свих нас, и Александар Вучић је позвао на јединство и позвао све да покажу озбиљност и одговорност да будемо на страни сопствене земље. Да ли је неко разумео тај позив на прави начин, видеће се за седам дана”, напомиње Орлић.

Какве су реакције, додаје, види се и по насловима у неким новинама.

Ђилас: ССП има план и предлоге
Драган Ђилас наводи да, што се тиче КиМ, Странка слободе и правде дужи низ година има свој план и предлоге, Декларацију о помирењу са албанским народом.

“Понашање пре шест месеци те седнице, како је изгледала та Скупштина, мислим да је то лоша порука нашим грађанима. Наши грађани на КиМ, а они су наш највећи интерес, који су остали тамо да живе, гледају тај парламент и желе да кад оду на спавање да буду сигурнији. Не желе да слушају кад се ко усељавао у станове, ко је шта писао на Твитеру. Желе да, ако могу, ти политичару једном седну око једне теме, да постоји неко јединство и нека државна политика”, истиче Ђилас.

Наводи да су предложили пре шест месеци да се направи једно тело, у ком би биле парламентарне странке, Универзитет, САНУ, СПЦ, и да ће га предложити и сада.

“КиМ није само питање територије, то је питање идентитета овог народа. Наша политика није ни стотине хиљада на Газиместану, ни клечање на Газиместану ни скандирање. Наша политика је заштита територије, идентитета и заштита наших људи, да остану да живе тамо. Најважније је да остану тамо да живе, јер онда можемо нешто да урадимо. Много је важно да наша деца сутра могу да посете и Дечане и Газиместан. Мора да дође до нормализације односа, а то је тешко са Аљбином Куртијем”, каже Ђилас.

Према његовим речима, имате човека који води приштинске власти, који када пуцају у дете од 11 година и момка од 21 годуну, каже да су пуцали у два грађанина, чак не каже у дете и у Србе.

“Пре два дана дете је пребијено када се враћало из школе. Замислите ви како је тим мајкама кад шаљу децу у школу. Надам се да ће се у парламенту причати на један цивилизован начин, да покушамо да изађемо са нечим конкретним”, указује Ђилас.

“Злочин признање КиМ, али и да неко ускрати европску будућност”
Пре свега траже, истиче, да папир постане јавни.

“Данас имате ситуацију да водите јавне преговоре о тајном папиру, па да видимо шта тамо пише. Мислим да постоји шанса да се о нечему договоримо. То је да нема признања КиМ од стране Србије и да смо против тога да дајемо сагласност да КиМ уђе у УН. За мене би био злочин признање Косова, али ја мислим и да нико озбиљан овде ко се бави политиком није за ту опцију, али би био злочин за мене и да неко ускрати европску будућност генерацијама које долазе”, наводи Ђилас.

На питање да ли то значи да они као опозициона партија подржавају да Београд настави преговоре о плану, каже – “шта другом осим дијалога”.

“То је одговорност кад се бавите политиком, да кажете народу и тешке ствари, а да не шаљете те поруке, назови патриотске, ако оне могу сутра да доведу до ратног сукоба. Дајте мало одговорности у политици”, истиче Ђилас.

Орлић: Одговорност је кључна реч
Владимир Орлић напомиње да је цела земља чула председника Србије и да план није до краја исти.

“Оно што су објављивали медији, у некој мери се разликује од друге верзије. Никакве ту мистификације нема, ми знамо са чиме се суочавамо. Одговорност јесте кључна реч. Одговорност подразумева више ствари – када је преузимате да видите шта се дешавало пре вас, одговорност показујете и да јесте држава и на основу тога што морате неке обавезе да наставите. Ако нећете тако, онда сте Аљбин Курти, али ми никада нисмо то хтели. Одговорност када доносите одлуке, да сте свесни да од сваког вашег потеза зависи и реалност и судбина свих и одговорност да се тиче свих”, наводи Орлић.

Каже да они који су најекстремнији ових дана су упућивали “разне речи” Александру Вучићу и држави.

“Прва порука тих људи у овом тренутку је да не бринемо за државу, за будућност, него да смо у Скупштини да рушимо Вучића. На том питању су попадали. Вучић је одговорност показивао све време. Да ли мислите да њему није било најлакше да 2013. каже да није крив што хоће да почисте комплетан север, да то има везе са независношћу проглашеном 2008. године и дебаклом из 2010. пред Међународним судом правде. Али он није хтео то, хтео је да се бори и борио се. Бриселски споразум нам је обезбедио мир, али и да наш народ сачувамо”, навео је Орлић.

Вучић се, истиче, упирао из петних жила, борио да личне карте наше државе важе на КиМ и да наше људе не малтретира нико па ни Курти.

“Морате да покажете разумевање за то да судбина свих зависи од онога што радимо, али то треба сви да покажемо. Сада је најбоље да покажемо да постоји нешто што је заједничка брига која је важнија од појединачних партија и било чијих амбиција”, напомиње Орлић.

На питање да ли ће план обезбедити сигурност за Србе на КиМ, нормалан живот, Орлић наводи да је то оно за шта се све време боре и да је то њихов циљ.

“Вучић је хтео да се боримо, безбедност за наш народ и што му омогућава живот и на КиМ и у целој Србији. Политиком коју смо водили обезбедили смо, између осталог, да сваке године можемо 800 милиона евра да обезбедимо за наш народ на КиМ. То значи одговорност и спремност да се борите и у немогућим условима”, указује Орлић.

“Све владе покушавале да спасу нешто после 1999. године”
Ђилас напомиње да не воли да се враћа у прошлост, и да њега интересује шта даље у овом тренутку.

“Александар Вучић је водио те преговоре сам од 2012. године, слажем се да није бежао од одговорности. Да је тај папир одличан, он би био заслужан, овако сноси одговорност. Све владе, па и влада странке у којој сам ја некад био покушава да спаси нешто после 1999. године и бомбардовања. Не мислим да је ово питање о Вучићу, него питање државе Србије. Ја сам за то да ми у парламенту седнемо, причамо, подвучемо црвене линије, олакшамо оном ко води преговоре у име Србије и кажемо да смо за то спремни”, указује Ђилас.

Напомиње да ћемо сносити последице и због неусклађивања спољне политике са ЕУ.

“Уз све ограде и наше сарадње са Русијом, сада већ имамо јасне поруке међународне заједнице у вези са последицама. Ја о томе причам девет месеци. Да стану инвестиције, да не можемо да се задужимо даље на међународном тржишту, да нам то зауставе, банкротирали бисмо. Мислим да је важно да заиста сагледавамо истину. Ми живимо у земљи која има економске проблеме, плате јесу порасле, али су порасле и цене и велико је питање шта може да се купи, расте инфлација, имамо проблема у грађевини, пољопривреди. Морамо да шватимо да нас је за 10 или 11 година око милион мање. На крају ће територијална питања на Балкану и те како имати везе с тим колико нас има. Имамо разлику од 470.000 рођених и умрлих за 10 година и 396.000 људи који су добили дозволу боравка у ЕУ. Хајмо да видимо како да направимо земљу у којој ћемо имати боље плате, бољи стандард, образовање”, наводи Ђилас.

“Пут Србије ка ЕУ не сме бити угрожен”
Сматра да пут Србије ка ЕУ не сме да буде угрожен.

“СНС је настао између осталог и на подршци Споразуму о придруживању и стабилизацији. Ниједна власт у последње 22 године није имала стратешки интерес уласка земље у ЕУ. Улазак у ЕУ гарантује приближавање тим стандардима”, каже Ђилас.

Истиче да ССП не помаже власти, него да раде за државу Србију.

“Говоримо наглас шта мислимо и за шта се залажемо. Ситуација није нерешива. Тај споразум неће бити сјајан за нас, али зашто би Србија била та која одлучује о чланству Србије у УН, нисмо у СБ, не гласамо тамо, не зависи од нас. Хајде да видимо шта зависи од нас”, наводи Ђилас.

Орлић: Председник Вучић о црвеним линијама говорио много пута
Орлић указује да је председник Вучић о црвеним линијама говорио 500 пута.

“Сва та питања ко је унапређивао, па то је урадила политика Александра Вучића. Плате су веће, значајно. Цене су порасле свуда у Европи. Ми се доста добро боримо. Успели само да направимо 440.000 нових радних места. Није Александар Вучић себе запослио 440.000 пута, то су људи који живе у овој земљи. Ауто-путеве које смо направили, то користи свима у овој земљи. Није нас милион мање, мање губимо људе сада годишње. Успели смо да обезбедимо амбијент и земљу у коју се људи враћају, у којој млади желе да остану, то све бранимо данас водећи озбиљну политику. Те последице о којима су говорили Лајчак и ‘четворка’ тичу се свих ових питања – хоћемо ли да имамо живот и будућност, да ли ће бити неке перспективе у држави. Људи то најбоље знају и разумеју. Подршку има онај ко је заслужи”, додаје Орлић.

Ђилас истиче да нема никакве сарадње ССП-а са СНС-ом.

“Једноставно, људи знају како живе. Сви који се баве политиком морају да швате једну ствар: Србија може да се воли на више начина. Није добро да се виче ‘штеточине’, ни да се виче ‘издајници’, зато што се губи могућност за комуникацију. Мислим да је то страшна ствар. Завршићу оним у шта ја верујем. Када се ми залажемо за санкције Русији, а неко други се залаже да се не уводе, и тај то ради зато што воли Србију, исто као и ја”, закључио је Ђилас.

Орлић наводи да би било добро да на седници Скупштине 2. фебруара буде пристојна дискусија.

“Разумем ја шта мени Ђилас сада говори. Ти људи кад кажу хоће пушке у руке, они не мисле на своје руке, они мисле на туђу децу. То јесу људи који огромну штету наносе својој земљи, без трунке промила одговорности. У Скупштини треба да се води расправа, и ако је из неког важног разлога позвао на јединство, Александар Вучић је позвао зато да покажемо да постоји нешто што је најважније за све нас, а то је наша земља за коју се боримо и за коју ћемо се тек борити, будите сигурни”, закључио је Орлић.

Подели на: