среда, 22. фебруара 2023. | 16:35
Најновије вести

Ђоана: Београд и Приштина да се суздрже од потеза који могу довести до ескалације

Заменик генералног секретара НАТО Мирча Ђоана изјавио је да НАТО потпуно подржава нормализацију односа Београда и Приштине, између осталог путем дијалога под окриљем ЕУ, који је, према његовој оцени, једино трајно политичко решење за обе стране и шири регион.

 

Ђоана је у интервјуу за београдски Курир рекао да би Београд и Приштина требало да се суздрже од изјава или поступака који могу довести до погоршања односа и да остану усредсређени на напредак у реформама и на дијалог.

“За нас дијалог Београда и Приштине представља најбољу платформу за налажење решења које поштује права свих заједница, као и за изградњу трајног мира који гарантује бољу и просперитетнију будућност за све”, рекао је Ђоана.

Он је указао да генерални секретар НАТО од 2018. године има јасан став да је намера приштинских власти да формирају војску дошла у погрешно време и да је одлука донета противно његовим саветима.

“С променом мандата Косовских безбедносних снага, Северноатлантски савет преиспитује ниво сарадње НАТО-а с њима. Дискусије међу савезницима и даље теку”, рекао је Ђоана.

Он је истакао да ће, сагласно Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, Кфор наставити да пружа сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на КиМ.

“Мандат Кфора остаје непромењен, а чланице НАТО су чврсто посвећене овој важној мисији”, нагласио је Ђоана.

На питање колико је КиМ безбедносни ризик, он је одговорио да НАТО остаје потпуно посвећен безбедности на КиМ и да се редовно ради процена присуства преко Кфора, док се сви савезници слажу да треба одржавати тренутно бројно стање од око 3.600 војника.

Одговарајући на питање колико је НАТО задовољан сарадњом са Србијом која је одлучила да буде војно неутрална, Ђоана је рекао да су НАТО и Србија блиски партнери, као што је нагласио генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг пориликом недавне посете председника Србије Александра Вучића седишту Алијансе.

“Генерални секретар је у редовном контакту с председником Вучићем и другим српским званичницима и имамо веома добро развијен политички дијалог на различитим новоима, између осталог захваљујући одличном раду наших колега у НАТО војној канцеларији за везу у Београду”, рекао је Ђоана.

Говорећи о бомбардовању СР Југославије 1999. године, Ђоана је оценио да је циљ био да се заштите цивили у ширем региону и да се заустави, како је навео, “хуманитарна катастрофа која се одвијала на Косову”.

“Не смемо да заборавимо прошлост, али можемо да идемо напред, и то је оно што НАТО и Србија раде овим партнерством – гледају ка бољој будућности”, истакао је Ђоана.

 

Подели на: