Најновије вести

Ђукановић: Јасни сигнали САД да мора доћи до укидања такси

Трампов човек од поверења Ричард Гренел остаје истовремено и шеф свих обавештајних служби и посредник у дијалогу. Директор Центра за спољну политику Драган Ђукановић каже да тај потез додатно показује да су САД итекако заинтересоване за убрзање самог процеса, односно за његову деблокаду.

 

Било је велико изненађење да је Гренел именован за шефа читаве америчке обавештајне заједнице, што показује да је суштински човек од поверења председника Трампа, рекао је за РТС директор Центра за спољну политику Драган Ђукановић.

“Оно што се самог дијалога Београда и Приштине тиче, то додатно показује да су САД итекако заинтересоване за убрзање самог процеса, односно за његову деблокаду”, навео је Ђукановић.

Нагласио је да САД шаљу јасне сигнале да што пре мора доћи до суспензије или укидања такси које су на Косову уведене за производе из Србије.

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет изјавио је да постоји могућност да се америчка војска повуче са Косова уколико се таксе не укину.

Директор Центра за спољну политику је рекао да САД суштински врше један значајан притисак на приштинску страну да се створи услов за наставак дијалога, односно да се повуку таксе.

Од када је Гренел на позицији специјалног изасланика америчког председника за дијалог Београда и Приштине, потписана су два начелна споразума – о успостављању железничког и ваздушног саобраћаја.

Ђукановић је прокоментарисао да ти споразуми показују да је Гренел “човек од акције”, а додао је и да је најављена изградња “Ауто-пута мира”, где би САД дале значајан подстрек.

Истакао је да би, због предстојећих избора, крај лета била последња могућност да САД кажу да у спољнополитичким изазовима на Западном Балкану ипак имају неке резултате.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је изјавио да нема реакције међународне јавности када је реч о најави Тиране и Приштине да ће заједно финансирати и спроводити акцију за признање независности Косова, а Ђукановић каже да то није ништа чудно и да нема реакције јер је одређени број држава већ признао независност Косова, а да се пре свега водећи актери, попут САД, неће томе противити.

Подели на: