Најновије вести

Ђукановић: Косово и економија главне теме премијерке и немачке канцеларке

Директор Центра за спољну политику Драган Ђукановић каже за РТС да ће две теме доминирати током састанка премијерке Ане Брнабић и немачке канцеларке Ангеле Меркел, а то су питање Косова и релаксиранији дијалог који ће се водити око економске сарадње.

 

Драган Ђукановић је навео да је најзначајније да се настави континуитет прилично добрих односа између Србије и Немачке.

Указао је да ће једна од тема састанка бити свакако питање Косова.

“Немачка је и даље прилично устрајна на позицијама да не дозвољава оно што сматра променом граница на Западном Балкану”, додао је Ђукановић.

Са друге стране, сматра да ће се нешто релаксиранији дијалог водити о економским питањима.

“Мислим да постоје још значајне могућности за нова улагања немачких привредних субјеката у Србију и у том смислу и очекујем да у наредном периоду евентуално дође и до још неких значајнијих улагања”, рекао је Ђукановић.

Коментаришући вести о могућој директној укључености Немачке и Француске у дијалог Београда и Приштине, Ђукановић тврди да ће и то свакако бити једна од тема Брнабићеве и Меркелове.

“Очигледно се показало да досадашњи начин на који је Европска унија модерирала дијалог Београда и Приштине није био ефикасан, у том смислу се сада тежи да се одреди једна особа, један специјални представник ЕУ који ће се бавити само тим питањем”, навео је Ђукановић и додао да се Федерика Могерини бавила много ширим опсегом питања.

“Мислим да је то веома значајно и да показује једну жељу Европске уније да процес дијалога Београд и Приштине уђе у једну нову фазу и да на неки начин буде осигурана перспектива његовог успешног окончања”, нагласио је Ђукановић.

Говорећи о наводима да би Холанђанка Ангелина Ајхортс могла бити специјални изасланик за КиМ испред ЕУ, Ђукановић каже да она јесте доста добро упућена у прилике на Западном Балкану. “Посебно је занимљиво да има јако добре односе са америчком администрацијом”, додао је Ђукановић.

Указао је да именовање Метјуа Палмера за специјалног представника државног секретара САД искључиво за Балкан показује тежњу Америке која жели да стабилизују прилике у региону, односно да, како каже, “окончају посао на Западном Балкану”.

“У том смислу треба очекивати неку врсту синергије између ЕУ и САД у наредном периоду”, истакао је Ђукановић.

На питање шта ће Београд добити од тога, Ђукановић каже да се нада да ће Београд и даље да показује неку врсту проактивног политичког става када је у питању дијалог Београда и Приштине и да показује спремност да дође до наставка дијалога.

“Мислим да је у овом тренутку прерано говорити о неки конкретним решењима, али најбитније је да процес у овом тренутку буде деблокиран и да дође до неке врсте новог замаха”, рекао је Ђукановић.

На питање колико је отежавајуће то што ће на изборима на КиМ бити дозвољено гласање само са косовском личном картом, Ђукановић је указао да ће то утицати на неалбанске заједнице на Косову, пре свега на српску заједницу.

“Ипак се надам да то суштински неће утицати на пуну репрезентативност избора и да ће сви који могу да гласају заправо гласати на предстојећим изборима на Коосову”, закључио је Ђукановић.

Подели на: