Најновије вести

Ђукановић: Очекује се јачи притисак на Београд

Јучерашње хапшење Србина на КиМ је у неку руку реакција Приштине на обраћање председника Србије Александра Вучића наводи Драган Ђукановић. Додаје да ће се, вероватно, та врста активности дешавати и у наредном периоду. Оцењује да ће Рамуш Харадинај након одласка у Хаг ојачати као политичка фигура.

 

Драган Ђукановић је навео да постоји извесна опасност да Рамуш Харадинај након одласка у Хаг додатно ојача као политичка фигура.

“Након оставке премијера привремених косовских институција Рамуша Харадинаја треба очекивати да ће, највероватније, у септембру бити одржани ванредни избори на КиМ, а постоји и опасност да се због оптужнице Харадинај на Косову оснажи као политичка фигура”, рекао је Ђукановић.

Не очекује укидање такси до формирања нове владе.

“Уколико на било који начин или Покрет Самоопредељење или политичка партија Алијанса за будућност Косова садашњег премијера Харадинаја буду у власти, мислим да је неарално очекивати да ће доћи или до укидања или сузбијања такси”, објашњава Ђукановић.

Коментаришући јучерашње хапшење Србина Горана Станишића на КиМ наводи да ће се очигледно са таквим активностима наставити.

“Очигледно је да постоје извесне листе које нису доступне јавности и очигледно је да се с времена на време хапшења дешавају и да ће се наставити. То је и покушај да се, на неки начин, избалансира када је у питању рад Специјалног суда у Хагу који има основну мисију да санкционише она дела која су чинили припадници ОВК”, објашњава Ђукановић.

“Уколико дође до потпуне деблокада дијалога Београда и Приштине на неки начин ће уследити притисак на обе стране. У овом тренутку притисак је усмерен на Приштину да повуче или суспензиује таксе али након деблокаде уследиће и јачи притисак на Београд”, објашњава Ђукановић.

“Треба створити услове да се настави дијалог и онда у конкретном дијалогу који ће највероватније уследити негде почетком следеће године доћи до решења”, наводи Ђукановић.

“Вашингтон не очекује да буде посредник у дијалогу, пошто је ЕУ посредник, али очекује да добије значајнију, транспаретнију улогу у дијалогу Београда и Приштине. Званично су рекли да је стратешки интерес САД успешно окончање дијалога Београда и Приштине”, закључио је Ђукановић.

Подели на: