уторак, 17. маја 2022. | 16:08
Најновије вести

Ђукановић: Веома је важно да се чује објективно стање у УН

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић рекао је да је најбитније да се створе услови да дође до наставка дијалога који треба да резултира коначним потписивањем споразума о пуној нормализацији односа Београда и Приштине.

 

Драган Ђукановић је рекао да је саопштење Унмика дошло са закашњењем у коме се указује да Унмик нема исту врсту података као што има косовска полиција.

“Чини ми се да је на неки начин то покушај да се Унмик дистанцира и да каже да он са овом акцијом која је била спроведена протекле недеље нема ништа”, каже Ђукановић.

То долази уочи седнице СБ УН, када ће се расправљати о ономе шта се догодило у уторак на КиМ.

“Веома је важно да се чује објективно стање, да се укаже на акцију када је РОСУ ушао на север Косова али из исукства не можемо очекивати спектакуларне резултате”, каже Ђукановић.

Према његовим речима, на самој седници ће се с једне стране дистанцирати САД, Велика Бритнија и Француска, а са друге стране Русија и Кина, а питање је да ли ће бити неког заједничког саопштења на ту тему.

“Мислим да је значајно да се о томе разговара, посебно у УН, али не очекујем значајни резултат”, каже Ђукановић.

Ближи се састанак лидера Западног Балкана у Паризу са Меркеловом и Макроном.

Говорећи о томе да ли ту може да се очекује померање са мртве тачке, Ђукановић каже да се једино у том контексту то може очекивати, након састанка најављеног у Берлину када ће се састати Меркел и Харадинај.

Комесар Јоханес Хан је најавио нову дипломатску иницијативу да покуша да створи услове да дође до наставка дијалога и да дође до суспензије такси.

“Дакле, мени се чини да ипак нека значајна дипломатрска активност иде паралено иако нам се чини да се ништа суштински не дешава и очекујем значајније инволвирање САД можда и на самиту који ће бити одржан у Паризу почетком јула”, каже Ђукановић.

Амбасадор Кајл Скот је рекао да САД подржава примену свега што је договорено у Бриселу уз поруку да се формнира ЗСО, што је Тачи рекао да неће да уради.

То је једна од обавеза које је приштинска страна преузела потписивањем Бриселскг споразума, односно првог споразума о нормализацији односа из априла 2013. године, каже Ђукановић.

“То је нешто што ће морати да спроведу пре или касније. Ово је један покушај да се побољша власити политички рејтинг на Косову када је у питању Тачи пре него што је могућност да се избегне формирање у контексту и постизања свеобухватног обавезујућег споразума”, истакао је он.

Хашим Тачи је такође рекао да разграничење није опција.

“То је још једна од изјава која иде у том тону – да се што више мобилише албанско политичко тело на Косову и да неки начин Тачи добије што већу популарност имајући у виду да она опада у односу на друге актере”, сматра Ђукановић.

Најбитније је да се створе услови да дође до наставка дијалога који треба да резултира коначним потписивањем споразума о пуној нормализацији односа и који ће уредити односе између Београда и Приштине, истиче Ђукановић.

“Све што иде у том правцу треба да подразумева неку врсту компромиса и не треба перципирати постизање споразума некаквим губитком, јер обе стране би захваљујући споразуму, којим би уредиле властите односе, унапредиле стање на Балкану јер је ово горући проблем када је у питању Балкан и његова стабилност”, закључио је Ђукановић.

Подели на: