Најновије вести

Ђукановић:За Балкан кључно како ће завршити дијалог Београда и Приштине

Црногорски председник Мило Ђукановић рекао је да је данас на Балкану кључно питање како ће се завршити дијалог између Београда и Приштине и оценио да ће се, ако се сада пропусти шанса, изгубити године, а решење, каже, види у примени Бадинтерове формуле.

 

Он је на деветом “To be secure”(2BS) Форуму у Будви, где је говорио заједно са косовским председником Хашимом Тачијем, рекао да је најважније да се председник Србије Александар Вучић и Тачи сада врате за сто и да би сваки пропуштени дан могао да удаљи од решења.

Ђукановић је рекао да има поверење у актере који преговарају, и додао да је он којим случајем актер да би покушао да нађе решење поштујући Бадинтерову формулу. “Свако одступање носи опасност. Не разграницавају се само Србија и Косово, чека нас разграницење Србије и Хрватске, Србије и Босне, Босне и Хрватске”, истакао је Ђукановиц.

Западни Балкан се променио набоље након Дејтонског споразума, али још нису побеђене идеје великодржавних национализама, а успоравање европског пута довело би до њиховог јачања, сматрају и Ђукановић и Тачи, а преносе црногорски медији.

“Сви мислимо да смо након Дејтонског споразума победили идеје великодржавних национализама у региону, али нисмо. Тај рат није завршен. Тај великодржавни национализам, његова идеја је живахна и циклично се обнавља. Треба да забрине што данас има више разумевања за такве идеје на међународним адресама”, рекао је Ђукановић.

Тачи је овог пута рекао да би нормализација односа Београда и Приштине могла брже да се десити ако ЕУ понуди бржу перспективу региону.

“Ако Косово остане изоловано доћи ће до раста национализма и популизма, што није у складу са евроатлантским вредностима”, навео је они додао да “нема бољег тренутка од садашњег да буде постигнут историјски споразум” између Београда и Приштине.

То би, како сматра, донео мир целом региону, али је додао и да је то тешко остварити. Он је рекао да су преговори Београда и Приштине у кризи и поновио да на дневном реду никада није била размена територија.

Тачи је такође на овом скупу рекао да би најмудрија ствар за Србију била да дозволи заједници на северу да се интегрише.

Подели на: