понедељак, 16. маја 2022. | 15:41
Најновије вести

Ђурђевдан у Призрену

У Призрену је свечано прослављен Свети Ђорђе – храмовна слава Саборне цркве у центру овог града, а своју красну славу прославио је и епископ Теодосије.

 

Верници из Призрена, гости, игумани, игуманије, свештеници Епархије рашко-призренске окупили су се на литургији, а игуман Високих Дечана архимандрит Сава Јањић је говорио о значају и радости данашњег празника.

“Видимо како данас овај храм сија у свој својој лепоти. А има их који памте, није то тако давно било, када је читав кров пао, рушевине су биле, остали су само зидови, поцрнели и нагарављени. Многи су се питали хоће ли живот икада овде поново бујати. Ево, из године у годину, све је свечаније, све је радосније. Све нас је више, свештенства, монаштва, богословаца са својим професорима. Сви ви који сте дошли са разних страна, прослављамо празник који је истовремено и слава нашега епископа, па је још већи и радоснији. Као и овај храм, као Свети великомученик Георгије, и наш владика овде годинама сведочи веру у распетог и васкрслог Господа Исуса Христа”, рекао је игуман Сава.

Владика Теодосије је захвалио свима који су дошли до Призрена, а донео је и мошти Светог Ђорђа које су верници целивали.

“Господ нам је подарио данашњи дан да се саберемо овде у овом храму, да прославимо на првом месту њега, а онда да прославимо Светог великомученика Георгија који је страдањем својим и животом прославио Господа свога. Сви знамо како је овај храм страдао, али смо и сведоци његове обнове и васкрсења. Са овим храмом и ми се обнављамо и васкрсавамо. Оно што је велики благослов, који ми хришћани овога града имамо, је да су сачуване мошти Светог великомученика Георгија које смо носили у опход, у литију око овог светога храма. Сваке године, на овај дан његове мошти су овде”, рекао је епископ Теодосије.

За госте је у Епископском двору приређен свечани ручак и послужење.

Подели на: