Најновије вести

Ђурић: Албанским лидерима недостаје зрелости

Авдулах Хоти, заменик председника Демократског савеза Косова, каже да балкански “мини Шенген” није у косовском интересу, јер би то “онемогућило реципроцитет са Београдом” и омогућило “долазак српских званичника на косовску територију ради спровођене кампање против Приштине”. Марко Ђурић указује да критике Хотија разоткривају намеру политичких актера у Приштини да забране слободу кретања и да самоизолују читаву јужну покрајину.

 

На свом Фејсбук налогу, Авдулах Хоти је написао да је та иницијатива само још један модел “Балканске царинске уније”, која је одбачена 2016. године.

Авдулах Хоти наводи шест разлога због којих “мини Шенген” није у косовском интересу

“Као земља са највећим бројем становника и привреде у региону, Србија, кроз ову иницијативу, тежи да Балкан удаљи од Европске уније, све до стварања додатних геополитичких баланса, с повећаном руском улогом”, навео је Хоти.

Сматра и да тзв. “мини Шенген” онемогућава Косово да уведе контролу, таксе или реципроцитет на производе који угрожавају косовско тржиште, а пре свега према Србији и Босни као, како каже, двема државама које не признају Косово и ометају га у сваком облику.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић навео је у саопштењу да критике Хотија на рачун “мини Шенгена” разоткривају намеру политичких актера у Приштини да забране слободу кретања и да самоизолују читаву јужну покрајину.

“Невероватно је да у 21. веку неко ко се издаје за озбиљног политичара верује да је могуће један колектив и територију оградити зидом од остатка света. То само доказује да албанским лидерима на Косову и Метохији недостаје најелементарнија доза зрелости и далековидости, а највећу штету због тога трпеће њихов народ”, истакнуто је у саопштењу.

Подели на: