Ђурић и Фалкони о политичко-безбедносној ситуацији на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић разговарао је данас са амбасадором Француске у Републици Србији Жан-Лујем Фалконијем о политичко-безбедносној ситуацији у јужној српској покрајини и проблемима са којима се свакодневно на терену суочава наш народ.

 

Ђурић је истакао да је Београд спреман да, чим се за то стекну услови, настави дијалог са Приштином, и да међународна заједница може пружити драгоцен допринос да процес нормализације односа буде покренут са мртве тачке.

Србија, према Ђурићевим речима, инсистира на томе да Приштина безусловно укине таксе на производе из централне Србије како би се створили услови за наставак дијалога о нормализацији односа.

Ђурић је објаснио и да прве политичке поруке представника нове владе привремених институција самоуправе наговештавају да Приштина не намерава да искрено учествује у стварању услова за нормализацију политичких и економских односа у региону.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је констатовао да је зато неопходно извршити притисак на Приштину да одустане од блокаде дијалога и да коначно спроведе оно што је до сада договорено у Бриселу, пре свега да омогући формирање Заједнице српских општина са суштинским надлежностима и инструментима за ефикасну заштиту положаја и интереса српског народа у покрајини.

Ђурић је у разговору изразио и задовољство због унапређења односа Србије и Француске у протеклом периоду, чему је, како је оценио, у великој мери допринео искрен и пријатељски однос председника Александра Вучића и Емануела Макрона.

Подели на: